DO BIOGASA UZ POMOĆ TIKVE GOLICE! Ovo je računica
Traktor, Foto: Pintscreen/RTS

STRATEGIJA

DO BIOGASA UZ POMOĆ TIKVE GOLICE! Ovo je računica

Sve je počelo izgradnjom bioenergane koja godišnje proizvede 10 miliona zelenih kilovata. Prvu brazdu je, dizel traktor na biogas zaorao prošle godine u jesen.

Objavljeno:

Nova strategija EU od "farme do viljuške", predviđa smanjenje upotrebe pesticida za polovinu, a veštačkog đubriva za petinu. Domaćini iz Novog Miloševa usvojili su koncept "od njive do trpeze", a ako primene i ekološke preporuke, inovacije će postati život. Čokoladirana golica, zagolicala je svetska tržišta.

Sve je počelo izgradnjom bioenergane koja godišnje proizvede 10 miliona zelenih kilovata. Prvu brazdu je, dizel traktor na biogas zaorao prošle godine u jesen.

"Traktor troši 20 litara nafte i dvadeset metana, s tim što je metan duplo jeftiniji u to je u ukupnoj računici oko 50 posto" kaže Mihalo Baštovanov.

Obrađuju 800 hektara, na 300 tikvu golicu, koja sa hektara daje oko 2,5 tone semena, dok se oko 35 tona ostatka zaore, što povećava organsku materiju. Biomasu sa pšeničnih i kukuruznih polja skladište i sa komšijskih njiva otkupljuju kao i stajnjak, biogasno postrojenje to pretvori u metan tj. struju i čvrsto i tečno organsko đubrivo.

"Postoje i traktori koji su sto posto posvećeni prirodnom gasu, pojavili su se u serijskoj proizvodnji tako da planiramo da se pohvalimo sa jednim od takvih traktora", istakao je direktor Srđan Bošnjaković.

1 / 8 Foto: Pintscreen/RTS

Gde god u svetu da kupite hladno ceđeno, devičansko ulje, brašno i puter od golice koja je već čokoladirana ali će se uskoro mešati i sa liofilizovanom ariljskom malinom, strogi standardi će vas dovesti do njive gde je proizvedena.

"Domaćin sa pet hektara u kooperaciji sa nama može da kada se oduzmu svi troškovi zaradi oko 8,500 evra", rekao je Danijel Drča, direktor poljoprivredne proizvodnje i prerade.

Tržišni potencijal tikve golice potvrđuje Austrija koja godišnje poseje oko 50.000 hektar. Plan je da se naša, 200 godina stara sorta golice olemka oplemeni a područje geografski zaštiti.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.