KRIM, DONBAS, NEUTRALNOST: Ovo će biti KLJUČNA PITANJA u nastavku pregovora Rusije i Ukrajine
Krim, Donbas, Foto: EPA-EFE/ TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H, EPA/EFE/ UKRAINIE PRESIDENTIAL PRESS SERV, Google Earth

RAT U UKRAJINI

KRIM, DONBAS, NEUTRALNOST: Ovo će biti KLJUČNA PITANJA u nastavku pregovora Rusije i Ukrajine

Naglasio je da je od početka sukoba ubeđen da su postojala tri plana

Objavljeno:

U Istanbulu se nastavljaju pregovori Kijeva i Moskve o prekidu sukoba u Ukrajini. Igor Novaković iz Centra za međunarodnu politiku i bezbednost rekao je za RTS da nije siguran da će se dogoditi brzi prekid vatre u Ukrajini i ocenio da je pitanje Krima ključno. Podsetio je da je Zelenski poručio da se nijedno pitanje neće odlučiti bez referenduma u Ukrajini.

Igor Novaković iz Centra za međunarodnu politiku i bezbednost rekao je da nije siguran da će se dogoditi brzi prekid vatre u Ukrajini, ali i da je činjenica da je Moskva saopštila da je "prva faza specijalne vojne intervencije završena" i da postoje određeni uslovi da se nešto desi na terenu.

Dodao je da je njegov utisak da je prisustvo ruskih snaga u okolini Kijeva odvlačenje pažnje, a da je, kako je naveo, "glavni teatar rata" u Donbasu gde se nalazi većina ukrajinske vojske.

"Vrlo je verovatno da je glavni cilj Ruske Federacije u stvari i onesposobljavanje glavnine ukrajinskih vojnih snaga da bi potom možda ušli u neke ozbiljnije pregovore, iako ne isključujem i neke rezultate sada", kazao je Novaković.

Naglasio je da je od početka sukoba ubeđen da su postojala tri plana.

"Plan A je očigledno bio da se ta specijalna vojna operacija, kako je oni nazivaju, odnosno ruska invazija na Ukrajinu, okonča vrlo brzo. Verovatno su bili ubeđeni u nekim krugovima da će ukrajinsko stanovništvo u određenim gradovima, pre svega u Harkovu, otvoriti širom vrata ruskim napadačima. Međutim, to se nije desilo", kazao je Novaković.

Dodao je da za druga dva plana može da se spekuliše, ali da su u najmanju ruku u pitanju potpuna okupacija Donbasa, a možda i celog istočnog dela Ukrajine.

1 / 8 Foto: Printscreen/Youtube/МЫ НЕСЁМ АНДРЕЕВСКИЙ ФЛАГ, Profimedia, Google maps

"Postoje određeni preduslovi za kompromis"

Ukrajinski predsednik Zelenski je spreman na kompromis u vezi sa Donbasom. Igor Novaković je ocenio da postoje određeni preduslovi i da je sa nekoliko nivoa saopštavano šta su ciljevi Rusije.

"Kao dva glavna cilja su isticana demilitarizacija i denacifikacija. Ovo su veoma široko postavljeni ciljevi i dozvoljavaju vam da pristanete i na manje od onoga što bi neko očekivao, ali i da tražite više. U ovom slučaju je veoma indikativno da predsednik Zelenski nije spominjao Krim, dok su sa ruske strane na nekoliko nivoa slali drugačije poruke, tako da se stiče utisak da bi u nekom momentu pitanje Donbasa moglo biti rešeno kroz modifikaciju rešenja postignutih kroz Minske sporazume", naveo je Novaković.

Ocenio je da je pitanje Krima ključno, odnosno da li će Ukrajina priznati rusku aneksiju Krima, ali i podsetio da je Zelenski poručio da se nijedno pitanje neće odlučiti bez referenduma.

"Status neutralnosti podrazumeva sposobnost države da brani celu teritoriju"

Govoreći o neutralnosti Ukrajine, Novaković je objasnio da taj status podrazumeva sposobnost države da brani celokupnu teritoriju.

"Za proglašenje takvog statusa, ključno je pitanje šta će biti, pre svega, sa Krimom, a potom i sa Donbasom. U svakom slučaju, ovo nije prvi put da je Zelenski to rekao, da su spremni i na kompromise na istoku i da razmišljaju o određenoj vrsti neutralnosti", istakao je Novaković.

Dodao je da smatra da bi sporazum između Rusije i Ukrajine morao da se postigne na bilateralnom nivou, a da garanti za neutralnost neke države nisu nužni, ali i da postoji i takva praksa.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.