KIM DŽONG UN SE HITNO OGLASIO: Saznalo se o čemu bruje mediji u SEVERNOJ KOREJI!
Kim Džong Un, Foto: Printscreen/Youtube/The Independent

OGLASIO SE

KIM DŽONG UN SE HITNO OGLASIO: Saznalo se o čemu bruje mediji u SEVERNOJ KOREJI!

Pjongjang je ranije saopštio da je u četvrtak uspešno testirao novi tip interkontinentalne balističke rakete.

Objavljeno:

Severna Koreja će nastaviti da razvija "zastrašujuće udarne sposobnosti" koje se ne mogu zameniti ili prodati ni za šta, rekao je lider Kim Džong Un, preneli su državni mediji u ponedeljak, tokom posete radnicima koji su učestvovali u najvećem testiranju balističke rakete do sada.

Pjongjang je ranije saopštio da je uspešno testirao novi tip interkontinentalne balističke rakete (ICBM) sa nuklearnim kapacitetom koja bi mogla da stigne do Sjedinjenih Država u četvrtak.

Severnokorejski mediji preneli su u petak da je sam Kim Džong Un vodio završne pripreme za lansiranje ICBM Hvasongpho-17 i time pokazao „pouzdanost svog trenutnog raspoređivanja u ratnim uslovima“.

Kim se sastao sa zvaničnicima, naučnicima, tehničarima i radnicima uključenim u lansiranje projektila, javila je državna novinska agencija KCNA.

1 / 5 Foto: Profimedia

„Samo kada ste opremljeni zastrašujućim udarnim sposobnostima, superiornom vojnom silom koju niko ne može da zaustavi, može se sprečiti rat, garantovana bezbednost zemlje i obuzdati sve pretnje i ucene imperijalista“, naveo je Kim u izveštaju.

Dok je lično nadgledao testiranje u četvrtak, Kim je rekao da nova ICBM pomaže u odvraćanju bilo kakvog vojnog poteza Sjedinjenih Država, koje su tehnički ostale u ratu sa Severnom Korejom nakon Korejskog rata 1950-1953. koji se završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Vašington je pokušao da izvrši pritisak na Pjongjang da odustane ili smanji svoj arsenal nuklearnog oružja i ICBM, ali Kim je rekao da se njegove snage za samoodbranu „ne mogu ništa zameniti ili kupiti“ i da će ostati jake i nepokolebljive uprkos teškim iskušenjima i poteškoćama.

Severna Koreja će nastaviti da gradi „savršenije i jače strateške snage“, rekao je Kim, misleći na nuklearne snage zemlje.

Sjedinjene Države su u petak rekle da će se zalagati za strože sankcije Ujedinjenih nacija Severnoj Koreji zbog „sve opasnijih provokacija“, ali su Kina i Rusija izrazile protivljenje i umesto toga pozvale na ublažavanje takvih mera.

Japan i Južna Koreja potvrdili su da podaci o letu interkontinentalne balističke rakete u četvrtak pokazuju da je raketa letela duže i duže nego u bilo kom prethodnom severnokorejskom testu.

Ali analitičari kažu da izveštaji državnih medija izgleda pokušavaju da pošalju snimke sa prethodnog lansiranja, a južnokorejska novinska agencija Jonhap izvestila je u nedelju da obaveštajni zvaničnici u Seulu i Vašingtonu veruju da je Sever zapravo testirao stariju i manju ICBM, Hvasong-15.

(Espreso/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.