ILON MASK SE ODLUČIO NA NOVI EKSTREMNI KORAK! Doživećete ŠOK
Ilon Mask, Foto: Profimedia

OGLASIO SE

ILON MASK SE ODLUČIO NA NOVI EKSTREMNI KORAK! Doživećete ŠOK

Zatim je pitao da li je potrebna nova platforma.

Objavljeno:

Ilon Mask razmatra pokretanje sopstvene društvene mreže.

Milijarder i osnivač Tesle i Spejs Iksa Ilon Musk je rekao da "ozbiljno razmišlja" o stvaranju nove društvene mreže.

Mask je žetoko kritikovao Tviter, tvrdeći da platforma ne dozvoljava slobodu govora.

"S obzirom na to da Tviter de fakto služi kao javni gradski trg, nepoštovanje principa slobode govora suštinski podriva demokratiju“, nveo je Mask. "Šta treba učiniti?", dodao je on.

Zatim je pitao da li je potrebna nova platforma.

Sporazum iz 2018. sa Komisijom za hartije od vrednosti zahteva da Mask dobije prethodno odobrenje od drugih Teslinih rukovodilaca pre nego što objavi tvitove o kompaniji.

Nakon što je Musk u novembru pitao svoje pratioce na Tviteru da li treba da proda 10% svog udela u Tesli, kompanija za električna vozila dobila je sudski poziv od SEC-a jer je anketa izazvala rasprodaju akcija — što je generalni direktor nazvao "uznemiravanjem“.

Ranije ove nedelje, Musk je osporio sudski poziv pa je regulator SEC-a pozvao saveznog sudiju da dozvoli da se njegovi tvitovi i dalje ispituju.

"Maskov predlog za poništenje je proceduralno neispravan i suštinski neosnovan“, navode iz SEC-a.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN MONTERROSA

Ako nastavi sa pokretanjem sopstvene platforme, Mask bi se pridružio rastućoj listi javnih ličnosti i tehnoloških kompanija koje napuštaju uspostavljene mreže društvenih medija i stvaraju sopstvene platforme, često zagovarajući "slobodu govora“. Bivši predsednik Donald Tramp, kome je Tviter zabranjen od januara 2021, pokrenuo je Truth Social u februaru kao deo Trampove medijske i tehnološke grupe.

Ramble, Parler, Getr i drugi servisi su takođe formirani kao alternative mejnstrim društvenim mrežama. Parler je uklonjen iz Eplove prodavnice aplikacija zbog navoda da su demonstranti 6. januara koristili platformu da podstaknu nasilje na Kapitolu. Ponovo je pokrenut u aprilu nakon što je kompanija napravila poboljšanja kako bi bolje otkrila i umanjila govor mržnje.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.