TESLINA GIGAFABRIKA POČINJE SA ISPORUKOM NOVIH MODELA: Postaće najveći poslodavac u ovom delu Nemačke?
Ilustracija, Foto: Profimedia

tesla

TESLINA GIGAFABRIKA POČINJE SA ISPORUKOM NOVIH MODELA: Postaće najveći poslodavac u ovom delu Nemačke?

U punom kapacitetu, fabrika će proizvoditi 500.000 automobila godišnje, znatno više od glavnog rivala - Folksvagena

Objavljeno:

Kompanija Tesla danas isporučuje kupcima prve automobile Model Y, proizvedene u gigafabrici u Gruenhajdu (Nemačka), vrednoj 5 milijardi evra.

Taj pogon predstavlja prvi Teslin evropski proizvodni centar i najveće ulaganje u jednu nemačku fabriku automobila u novijoj istoriji.

Svečanosti će prisustvovati nemački kancelar, Olaf Šolc, zajedno sa izvršnim direktorom Tesle, Ilonom Maskom, koji se nadao da će se ovaj trenutak desiti pre osam meseci. Ipak, lokalne vlasti kažu da je došao relativno brzo za projekat takve veličine, prenosi Rojters.

S planom zapošljavanja 12.000 radnika, nemačka gigafabrika i fabrika baterija će postati najveći poslodavac u pokrajini Brandenburg, gde se nalazi i nemačko sedište kompanije.

U punom kapacitetu, fabrika će proizvoditi 500.000 automobila godišnje, znatno više od glavnog rivala - Folksvagena, koji je prošle godine, širom sveta, prodao 450.000 električnih vozila na baterije.

Pored toga, drugi Teslin pogon u Nemačkoj će proizvoditi 50 gigavat sati (GWh) baterija za automobile, više nego sve druge fabrike u toj zemlji.

Za sada, Folksvagen drži primat na evropskom tržištu električnih vozila (EV), s tržišnim udelom od 25 posto u odnosu na Teslinih 13 procenata. Mask je izjavio da će "povećanje proizvodnje trajati duže od dve godine, koliko je bilo potrebno za izgradnju fabrike".

Folksvagen, koji je ove godine već dobio porudžbine za 95.000 baterijskih električnih vozila u Evropi, planira izgradnju nove fabrike tog tipa, u vrednosti od 2 milijarde evra, pored fabrike u Volfsburgu, kao i izgradnju šest fabrika baterija širom Evrope.

1 / 10 Foto: Profimedia

Međutim, gigant će vremenski zaostajati za Teslom, budući da planira otvaranje fabrike električnih vozila 2026, a otvaranje prve fabrike baterija 2023. godine.

Bonus video:

01:01

27. DAN RATA: Poginulo najmanje 925 civila, 1.496 osoba je ranjeno

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.