BELA KUĆA NIJE UVELA SANKCIJE ROMANU ABRAMOVIČU: Postoji 1 razlog!
Roman Abramovič, Foto: EPA/Facundo Arrizabalaga

SAOPŠTENO JE

BELA KUĆA NIJE UVELA SANKCIJE ROMANU ABRAMOVIČU: Postoji 1 razlog!

Kako je sam Abramovič rekao, pokušava da nagovori Moskvu da iznađe mirno rešenje, a i Kremlj je priznao da je on, zaista imao određenu ulogu u ranim fazama pregovora

Objavljeno:

Bela kuća je u četvrtak najavila novi paket sankcija za više od 400 članova ruske elite, uključujući 328 članova ruskog parlamenta, Dume. Ali, jedna figura ostaje upadljivo odsutna: Roman Abramovič, navodi Yahoo.finance.

Evropske i kanadske vlasti su već sankcionisale milijardera, široko poznatog po vlasništvu nad fudbalskim klubom Čelsi. Ali, za sada SAD nisu sledile tu praksu, iako je Abramovič vlasnik širokog spektra imovine koja bi mogla da bude zaplenjena, uključujući imanje blizu Aspena vredno 50 miliona dolara i očiglednih dubokih finansijskih veza sa američkim finansijerima.

Roman Abramovič
Roman Abramovičfoto: Profimedia

Sankcionisanje takozvanih oligarha, bogatih Rusa sa jakim političkim vezama, dolazi kad SAD i Zapad pokušavaju da nanesu "maksimalan bol" Rusiji da bi je kaznili zbog invazije na Ukrajinu. Amerika je takođe zabranila uvoz ruske nafte i odigrala ulogu u uklanjanju ruskih banaka iz SWIFT-a, uskraćujući im pravo na međunarodne transakcije.

1 / 4 Foto: ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM/EPA

Za sada, Abramovič je očigledno uspeo da izbegne američki ekonomski "bes" zbog uloge koju bi mogao da ima u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine.

U sredu je Vol strit džurnal izvestio da niko drugi do ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stoji iza toga što je Abramovičeva imovina u SAD pošteđena, bar za sad. Iako su sankcije već bile pripremljene, sve je stopirano posle telefonskog poziva između predsednika SAD Džozefa Bajdena i Volodimira Zelenskog, koji se, kako se navodi, nada da bi Abramovič mogao da učini lakšim mirovne pregovore.

Dobra sreća milijardera omogućila mu je da zadrži dve luksuzne jahte, poslednji put viđene u Turskoj. Jedno plovilo, "Eklips", je jedna od najvećih jahti na svetu, koju je Abramovič navodno platio 590 miliona dolara 2009. godine. Drugi Rusi - vlasnici jahti nisu bili te sreće.

Kako je sam Abramovič rekao, pokušava da nagovori Moskvu da iznađe mirno rešenje, a i Kremlj je priznao da je on, zaista imao određenu ulogu u ranim fazama pregovora.

- On jeste učestvovao u početnim fazama pregovora - rekao je portparol Kremlja Dimitri Peskov.

Sada, Rusija tvrdi da pregovara direktno sa Ukrajinom.

Bonus video:

03:47

Mariupolj posle sukoba izgleda kao grad iz horor filmova

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.