IZRAEL U STRAHU OD NOVOG ŠIRENJA KORONA VIRUSA! Raste broj zaraženih
Ilustracija, Foto: Profimedia

kovid

IZRAEL U STRAHU OD NOVOG ŠIRENJA KORONA VIRUSA! Raste broj zaraženih

Zdravstveni eksperti strahuju da Izrael možda ide u istom pravcu kao Velika Britanija, gde broj novih slučajeva naglo raste

Objavljeno:

Reprodukcioni broj kovida-19 raste u Izraelu i po podacima Ministarstva zdravlja dostigao je 1,39, dok je pre nedelju dana bio 0,9, pa se sada strahuje od novog širenja zaraze.

Kada je taj broj iznad jedan svaki nosilac virusa inficira u proseku više od jedne osobe, podsećaju izraelski mediji.

U Izraelu je u utorak zabeleženo 13.384 novozaraženih, čime se broj aktivnih slučajeva povećao na 64.271, uključujući 849 hospotalizovanih.

Od početka pandemije u Izraelu je preminulo 10.449 ljudi.

Direktorka odeljenja za infektivne bolesti Medicinskog centra Šeba, prof. Gili Rahav, veruje da je porastu broja novozaraženih doprineo podsoj omikrona BA.2.

1 / 6 Foto: Profimedia

Zdravstveni eksperti strahuju da Izrael možda ide u istom pravcu kao Velika Britanija, gde broj novih slučajeva naglo raste, pa je u Engleskoj, Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj za sedam dana inficirano 3,3 miliona od ukupno 67 miliona ljudi.

U Izraelu je nedavno slavljen jevrejski praznik Purim i puno ljudi se okupilo na sahrani jednog istaknutog rabina, što bi sve moglo doprineti rastu broja novih slučajeva, rekla je epidemiolog Ora Paltiel sa Hebrejskog univerziteta.

U toj zemlji je krajem februara ukinuta većina preostalih restrikcija i stanovnici su postali manje oprezni. BA.2 je zarazniji od originalnog omikrona, ali ne znači da je ozbiljniji.

Od početka pandemije u martu 2020. gotovo 3,8 miliona Izraelaca, odnosno oko 40 odsto populacije, je testirano pozitivno na kovid-19.

1 / 8 Foto: Profimedia

Profesorka Rahav veruje da je bilo zaraženo i više, gotovo 50 odsto stanovnika, te da su oni koji su imali omikron po svoj prilici zaštićeni od aktuelnih sojeva, ali ne i osobe koje su bile zaražene sojevima delta i alfa.

Bonus video:

03:41

Soko leti 200 na sat: Ovako izgleda vožnja brzim vozom od Beograda do Novog Sada

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.