"IZGUBILI SMO 78 AVIONA": Ogalsio se ruski minatar saobraćaja
Ilustracija, Foto: Profimedia

avioni

"IZGUBILI SMO 78 AVIONA": Ogalsio se ruski minatar saobraćaja

Rusija je imala 1.367 aviona kada su uvedene sankcije, a skoro 800 njih je upisano u nacionalni registar aviona

Objavljeno:

U inostranstvu je zaplenjeno 78 ruskih aviona, saopštio je danas ministar saobraćaja Vitalij Saveljev, prenela je agencija Interfaks.

Usled međunarodnih sankcija uvedenih Moskvi, zbog napada na Ukrajinu, veliki broj proizvođača aviona prekinuo je isporuke letelica, avio-delova i pružanje usluga servisiranja Rusiji, navodi Interfaks i dodaje da ruske avio-kompanije imaju 515 aviona iznajmljenih iz inostranstva.

- Izgubili smo 78 aviona - rekao je Saveljev, precizirajući da su ti avioni zaplenjeni u inostranstvu i da neće biti vraćeni Rusiji, prenosi Rojters.

Rusija je usvojila zakon kojim se domaćim avio-kompanijama dozvoljava da u ruski registar aviona upišu i vazduhoplove iznajmljene od stranih kompanija, ali domaći avio-prevoznici za sada oklevaju da to pravo koriste strahujući da će dodatno ugroziti veze sa međunarodnim partnerima, napominje se u tekstu.

Rusija je imala 1.367 aviona kada su uvedene sankcije, a skoro 800 njih je upisano u nacionalni registar aviona, rekao je Saveljev, ne precizirajući koliko je od ukupnog broja registrovanih letelica iznajmljeno od globalnih lizing kompanija.

1 / 6 Foto: Profimedia

Skoro svi avioni Boinga i Erbasa koje koriste ruske avio-kompanije registrovani su na Bermudskim ostrvima i u Irskoj, ali su pre nedelju dana bermudske i irske vazduhoplovne vlasti suspendovale sertifikaciju svih vazduhoplova iz Rusije.

Bonus video:

09:39

VELIKA GLAD PRETI VEĆ SLEDEĆE GODINE!? Stručnjaci upozoravaju: Zbog rata u Ukrajini PREŽIVEĆE SAMO ODREĐENE DRŽAVE

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.