ČAVUŠOGLU O UKRAJINSKOJ NEZAVISNOSTI: Obe zemlje su blizu dogovora oko temeljnih pitanja
Mevlut Čavušoglu, Foto: EPA/MAXIM SHEMETOV / POOL

TURSKA

ČAVUŠOGLU O UKRAJINSKOJ NEZAVISNOSTI: Obe zemlje su blizu dogovora oko temeljnih pitanja

Najteža pitanja za dogovor su ruski zahtev za priznanjem aneksije Krima, kao i priznanje tzv. nezavisnosti dveju republika u Donbasu

Objavljeno:

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu tokom današnjeg stranačkog skupa u Antaliji kazao je da Turska želi priznanje ukrajinske nezavisnosti, poručivši kako rade na postizanju mira. Turska ima čvrste veze s Ukrajinom i Rusijom, istakao je, zbog čega rat dveju zemalja utiče na njegovu zemlju, ali i na ceo svet, prenosi Index.

- Snažno smo se protivili aneksiji Krima 2014. godine. Da je svet tada bolje reagovao, danas ne bismo bili u ovoj situaciji - smatra Čavušoglu, uveren da su obe strane blizu dogovora oko temeljnih pitanja. A jedno od njih jeste nezavisnost Ukrajine, što Turska podržava i uz Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i Nemačku želi da bude jemac ukrajinske nezavisnosti.

Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin na Tviteru je objavio delove intervjua koji je dao za Al Džaziru.

"U ovom ratu neće biti pobednika. Mirovni sporazum nije nemoguć. Najteža pitanja za dogovor su ruski zahtev za priznanjem aneksije Krima, kao i priznanje tzv. nezavisnosti dveju republika u Donbasu", objavio je Kalin.

Četiri su preostala pitanja oko kojih se ruska i ukrajinska strana moraju dogovoriti, dodao je turski portparol, razoružanje i bezbednosna jemstva za Ukrajinu i rad na tzv. denacifikaciji. Obojica zvaničnika naglasila su da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u ovom procesu ima stalnu komunikaciju s ruskim i ukrajinskim predstavnicima kako bi rat prestao.

Bonus video:

25:03

CENTRALNI DNEVNIK 20.03.2022.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.