STANJE U UKRAJINI UTIČE I NA VOĆARE! Jedan ČAČANSKI voćar je ipak USPEO da se odupre PROBLEMIMA na OVAJ način!
Ilustracija, Foto: Rina

voće

STANJE U UKRAJINI UTIČE I NA VOĆARE! Jedan ČAČANSKI voćar je ipak USPEO da se odupre PROBLEMIMA na OVAJ način!

Voćari se uzdaju u dobru otkupnu cenu jabuka jer godinama unazad na drugim vrstama poput kajsija i šljiva nemaju računicu, već su otišli u debeo minus

Objavljeno:

Trenutna situacija u Ukrajini stvorila je velike probleme voćarima u Srbiji, jer godinama unazad velike količine jabuka, trešanja, jagoda plasirane su na rusko i tržište EU. Privredna komora Srbije razmatra mogućnosti izvoza srpskog voća u druge zemlje, a u opticaju su UAE, Saudijska Arabija, Maroka, Egipta, ali i daleka poput Indije. Voćara iz Čačka, Darka Topalovića, ovi problemi su donekle zaobišli jer je on još pre par godina odlučio da kupcima iz Rusije kaže ne.

- Godinama unazad sam poslovao sa Rusijom, ali tu je vrlo često dolazilo do brojnih problema. Iz godine u godinu postajali su sve rigorozniji, počeli da gledaju i najsitniju pecku na jabukama i dešavalo se da vrate pune kamione robe.

Zato sam odlučio da svoje voće izvozim kako na domaće, tako i na neka daleka tržišta koja su se u poslednjih godinu dana pojavila kao opcija. Sve su prilike da će moje voće po prvi put završiti i u Indiji. Pregovori su u toku, a u pitanju je izvoz uglavnom crvene sorte jabuka - kaže za RINU Darko koji u selu Miokovci ima hektare pod zasadima.

Voćari se uzdaju u dobru otkupnu cenu jabuka jer godinama unazad na drugim vrstama poput kajsija i šljiva nemaju računicu, već su otišli u debeo minus. Ono što jedino priželjkuju jesu povoljni vremenski uslovi, jer vrlo često grad desetkuje veliku količinu roda.

- Zbog loših vremenskih uslova dešava se da imamo manje prve klase, pa dosta robe ode u preradu. Ono što je prva klasa ide u hladnjače. Prošle godine kod onih koji su pravilno primenjivali agrotehničke mere i imali protivgradnu zaštitu rod je bio nikad bolji - kaže Topalović.

1 / 3 Foto: Rina

Iako su do sada vrata istočnih zemalja bila otvorena samo za jagodičasto voće, najviše maline a zatim i kupine, sve su prilike da će po prvi put tim stazama krenuti i crveni delišes iz čačanskog kraja. Iz PKS navode da se razmatra veći izvoz srpske robe i a tržište golfskog zaliva.

Prema poslednjima statističkim podacima U Srbiji se jabuka uzgaja na 28.000 hektara, a godišnja proizvodnja zavisno od vremenskih uslova i primenjenih agrotehničkih mera, je oko 500.000 tona.

Bonus video:

25:03

CENTRALNI DNEVNIK 20.03.2022.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.