RUSI U ŠTEKU IMAJU 2.300 TONA ZLATA: Rezerve procenjene na oko 140 milijardi dolara, ALI NIKO NEĆE DA GA KUPI!
Zlato, Foto: Profimedia, AP / Alexei Druzhinin, Kineska medijska grup

ZALIHE

RUSI U ŠTEKU IMAJU 2.300 TONA ZLATA: Rezerve procenjene na oko 140 milijardi dolara, ALI NIKO NEĆE DA GA KUPI!

Ali, baš kao i u slučaju nafte, sankcije otežavaju Rusiji da iskoristi vrednost svojih rezervi.

Objavljeno: 14:02h

Kao i što je bio slučaj sa cenama nafte, tako je i cena zlata "podivljala" od kako je počeo sukob između Rusije i Ukrajine. Baš kao što je slučaj i sa "crnim zlatom" Rusija je rekorder i po količinama ovog običnog, tj. poseduju oko 2.300 tona što mu dođe na oko 140 milijardi dolara.

Ove ogromne rezerve su nastale u poslednjih deceniju i po i bile su namenjene ekonomskom osiguranju zemlje, piše Biznis Insajder.

Ali, baš kao i u slučaju nafte, sankcije otežavaju Rusiji da iskoristi vrednost svojih rezervi.

- Upravo je ovo razlog zašto su kupovali zlato, situacija baš kao ova danas, kaže za Blumberg predavač na Korg Univerzitetu Fergal O'Konor dodajući da ako niko ne želi da trguje, ove rezerve ne znače ništa.

Prošle nedelje na londonskom tržištu zlata, što je i najvažniji centar trgovine ove robe u svetu, zabranjene su sve poluge iz ruskih rafinerije, i na taj način Rusi su uspešno isključeni iz globalne trgovine.

1 / 3 Foto: Profimedia, EPA/Yuri Kochetkov

Američki senat propratio je taj potez sa novim zakonom koji brani američkim građanima da vrše bilo kakve transakcije u kojima je uključeno rusko zlato.

- Ruske masivne rezerve zlata su među retkom imovinom koju Putin može da iskoristi kako bi održao ekonomiju svoje zemlje od dalje propasti, izjavio je senator Mejna, Angus King.

On je u saopštenju istakao da sankcionisanjem ovih rezervi, Rusija je sve dublje izolovana od svetske ekonomije i Putinova vojna kampanja koja je sve skuplja postajaće sve teža.

Čak i bez međunarodnih kupaca, čini se da je potražnja za zlatom na ruskom tržištu i dalje velika, makar ako je verovati na reč saopštenjima iz centralne banke Rusije.

Prošli utorak, banka je rekla da će suspendovati redovne kupovine zlata od kreditnih institucija kako se ne bi takmičila sa potražnjom domaćinstava u vreme kada se ljudi utrkuju da zamene propale rublje za zlatne poluge.

Ako valuta nastavi da pada u odnosu na američki dolar, kaže za Blumberg strateg u Credit Suisse banci Zoltan Pozsar da Rusija može da iskoristi zalihe da se efektivno vrati na zlatni standard, koristeći ga kao "sidro" prodajom po fiksnoj ceni u rubljima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.