"KRIZA U UKRAJINI JE OZBILJNO UPOZORENJE" Peking IZRIČIT prema NATO-u
Ilustracija, Foto: Profimedia

UPOZORENJE

"KRIZA U UKRAJINI JE OZBILJNO UPOZORENJE" Peking IZRIČIT prema NATO-u

Le je izrazio razumevanje za često ponavljanu formulaciju ruskog predsednika Vladimira Putina "da je NATO trebalo da se rasformira" i "da bude predat istoriji zajedno sa Varšavskim paktom"

Objavljeno:

Kineski zamenik ministra spoljnih poslova Le Jučeng poručio je danas da bi NATO trebalo da se drži onoga što je nazvao, "obećanjem da se neće širiti na istok".

Kineski zvaničnik je kritikovao dalekosežne sankcije Zapada prema Rusiji zbog ruske intervencije na Ukrajinu i rekao da osnovni uzrok "leži u hladnoratovskom mentalitetu i politici moći".

Le je saopštio i da bi se daljim proširenjem NATO, ta alijansa "približila predgrađima Moskve", odakle bi, kako je naveo, projektil mogli da pogode Kremlj u roku od sedam ili osam minuta.

- Ako tako veliku zemlju, posebno nuklearnu silu, saterate u ćošak, to bi dovelo do posledica koje su previše strašne da bismo ih mogli i zamisliti - naglasio je kineski diplomata.

Le je izrazio razumevanje za često ponavljanu formulaciju ruskog predsednika Vladimira Putina "da je NATO trebalo da se rasformira" i "da bude predat istoriji zajedno sa Varšavskim paktom", piše "Telegraf".

- Međutim, umesto da se raspadne, NATO je nastavio da jača i da se širi i vojno interveniše u zemljama kao što su Jugoslavija, Irak, Sirija i Avganistan. Mogu se dobro predvideti posledice nastavka ovim putem.

-Kriza u Ukrajini je ozbiljno upozorenje - istakao je Le.

1 / 8 Foto: Profimedia

On je još rekao i da je kineski predsednik Si Đinping u petak u razgovorima sa predsednikom SAD DŽozefom Bajdenom pozvao "sve strane da zajednički podrže dijalog i pregovore između Rusije i Ukrajine koji će dati rezultate i dovesti do mira".

Kako je naveo, Si je poručio da bi "SAD i NATO takođe trebalo da vode dijalog sa Rusijom kako bi rešili suštinu ukrajinske krize i ublažili bezbednosne brige i Rusije i Ukrajine".

Bonus video:

07:09

ŠTA NUDE MANJINSKE STRANKE PRED IZBORE? Aleksandar Olenik i Jahja Fehratović o amaetu muftije Zukorlića i mogućem vraćanju Vojvođana u parlament

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.