ARKTIK JE NAJSLABIJA RUSKA TAČKA! Stvoren "NOVI FRONT" na kome Amerika užurbano jača VOJNU SNAGU! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

strateška bezbednost

ARKTIK JE NAJSLABIJA RUSKA TAČKA! Stvoren "NOVI FRONT" na kome Amerika užurbano jača VOJNU SNAGU! (FOTO)

Rusija smatra Arktik važnom i izuzetnom zonom u smislu ruske strateške bezbednosti...

Objavljeno: 09:09h

Da ne govorimo o tome da je Arktik bogat prirodnim resursima, a nove vesti koje stižu iz tog dela sveta već su ozbiljan izazov na koji su mnoge zemlje spremne da obezbede svoj deo kolača, piše Geopolitika.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas pratite putem ovog LINKA!

Rusija smatra Arktik važnom i izuzetnom zonom u smislu ruske strateške bezbednosti.

Odnosno, Moskva arktičku zonu smatra područjem iz kojeg rivalske snage (pre svega američke) mogu najlakše da ugroze vitalne centralne industrijske delove ruske teritorije. Zato Moskva tokom poslednje decenije intenzivno jača svoj vojni potencijal na Arktiku, pre svega protivraketne i specijalne jedinice za brzo reagovanje, za koje gradi nove savremene vojne baze sa specijalnom opremom prilagođenom izuzetno složenim vremenskim uslovima. Pored toga, Moskva ima veoma visoke ambicije u pogledu eksploatacije Severnog morskog puta, čiji značaj raste sa sve intenzivnijim klimatskim promenama i ubrzanim topljenjem leda, što omogućava duži vremenski period za bezbednu plovidbu komercijalnih brodova.

Arktik
foto: Profimedia

Izdanje je snimila i američka televizija Ej-Bi-Si njuz, koja je na svom sajtu objavila snimak iz Arktičkog kruga, gde, kako su naveli, američka mornarica izvodi vežbe, .... čime otvara novi front u borbi sa Rusija“.

Američka vojska kaže da je potrebno učiniti više da se proširi njihovo prisustvo na Arktiku, što bi uključivalo izgradnju novih baza i raspoređivanje vojnih formacija.

Arktik
foto: Profimedia

Kristin Vormut, američka sekretarka za vojsku, rekla je da njihovo rukovodstvo razmatra različite opcije.

– Možemo više, razmišljamo kako da iskoristimo mogućnosti koje već imamo na Arktiku. Očigledno je ovo veoma važno strateško mesto. Gledamo šta možemo da uradimo uz pomoć oružanih snaga, rekao je Vormut.

Arktik
foto: Profimedia

Načelnik generalštaba američke vojske Džejms Mekonvil kaže da postoje planovi da se u regionu rasporedi „brigada arktičkog tipa“ koja bi bila posebno obučena za borbena dejstva u hladnim uslovima. Amerikanci takođe planiraju da koncentrišu razarače URO u Barencovom moru, izgrade ledolomce i mnoge druge vojne mere.

Prema portalu Militari Reviev u sredu, Sjedinjene Države imaju planove za Severni morski put i ne oklevaju da ga preuzmu u posed.

Do sada nije bilo govora o vojnom rešenju, ali su pokušaji da se izvrši pritisak na Rusiju da Severni morski put stavi pod kontrolu „međunarodne zajednice“, odnosno Vašingtona, već napravljeni, ali su potisnuti od Moskva.

1 / 8 Foto: Profimedia

Moguće je da će SAD sada pokušati da iskoriste situaciju pojačavajući pritisak na Rusiju, uključujući i Arktik, zaključuju analitičari ovog medija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.