SIGNAL ZA UZBUNU O KLIMATSKIM PROMENAMA! UN potvrdile rekordnu temperaturu od 38 stepeni u junu 2020. na Arktiku
Ilustracija, Foto: Profimedia

ALARM

SIGNAL ZA UZBUNU O KLIMATSKIM PROMENAMA! UN potvrdile rekordnu temperaturu od 38 stepeni u junu 2020. na Arktiku

Taj region istočnog Sibira ima veoma suvu kontinentalnu klimu, što rezultira veoma hladnim zimama i veoma toplim letima

Objavljeno:

Svetska meteorološka organizacija (SMO) potvrdila je danas rekordnu temperaturu od 38 stepeni Celzijusa na Arktiku u ruskom gradu Verhojansk 20. juna 2020. godine i to predstavlja još jedan signal za uzbunu o klimatskim promenama.

"Taj novi rekord na Arktiku deo je zapažanja prijavljenih SMO-u o meteorološkim i klimatskim ekstremnim prilikama, i predstavlja alarm o promenama klime", izjavio je generalni sekretar te agencije UN Peteri Talas (Petteri Taalas) i dodao da je 2020. na Antarktiku zabeležen rekord od 18,3 stepeni Celzijusa.

Verhojansk se nalazi oko 115 kilometara severno od arktičkog polarnog kruga i temperatura se na tom području meri od 1885. godine.

Taj region istočnog Sibira ima veoma suvu kontinentalnu klimu, što rezultira veoma hladnim zimama i veoma toplim letima.

"Istraživanje govori o porastu temperature u regionu, a to je važno za ostatak sveta sa klimatske tačke gledišta. Zbog toga je važno da se ta temperatura stalno prati", izjavio je izvestilac SMO-a Rendal Serveni (Randall Ceverny).

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.