SAD I ZVANIČNO: "Rusija više nije naš član"
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

potvrđeno!

SAD I ZVANIČNO: "Rusija više nije naš član"

Zamenik predsednika ruske Državne dume i šef ruske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Petar Tolstoj je izjavio da je Rusija donela svojevoljnu, izbalansiranu i promišljenu odluku da se povuče iz Saveta Evrope, kao i da je i pismo ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova o tome predato danas generalnom sekretaru ove organizacije

Objavljeno:

Komitet ministara Saveta Evrope odlučio je da Ruska Federacija od 16. marta prestaje da bude član te organizacije.

Kako je saopšteno to je učinjeno "zbog neopravdane i ničim izazvane agresije Rusije na Ukrajinu",nakon što je sinoć Rusija saopštila da je donela "svojevoljnu, izbalansiranu i promišljenu odluku" da se povuče iz te organizacije.

"Sinoć je Parlamentarna skupština jednoglasno zaključila da Ruska Federacija više ne treba da bude država članica Saveat Evrope. Komitet ministara će danas ujutru održati vanrednu sednicu i u svetlu današnjeg obavešatnja iz ruskog Ministrstsva spoljnih poslova o odluci ruskog rukovodstva da se povuče iz Saveta Evrope", navodi se u saoštenju iz Strazbura.

1 / 4 Foto: Printscreen/Twitter/Activatica

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije večeras saopštilo da je Rusija danas formalno napustila Savet Evrope, telo nadležno za praćenje poštovanja ljudskih prava sa sedištem u Strazburu, ali da ostaje otvorena za saradnju sa članovima te organizacije, preneo je Tass.

Zamenik predsednika ruske Državne dume i šef ruske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Petar Tolstoj je izjavio da je Rusija donela svojevoljnu, izbalansiranu i promišljenu odluku da se povuče iz Saveta Evrope, kao i da je i pismo ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova o tome predato danas generalnom sekretaru ove organizacije.

Prema njegovim rečima, odgovornost za narušavanje dijaloga između Rusije i Saveta Evrope je "na zemljama NATO, koje temu ljudskih prava koriste u sopstvenim geopolitičkim interesima".

"S obzirom na neviđene političke i pritiske sanakcijama na našu zemlju, Rusija ne planira da plaća godišnji doprinos Savetu Evrope", dodao je Tolstoj.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.