ZAŠTO NATO ODBIJA DA ZATVORI NEBO IZNAD UKRAJINE? Zelenski ih pozvao da uvedu ZONU ZABRANE LETENJA, ali BEZUSPEŠNO
Avion, Foto: Profimedia, EPA/Jakub Kaczmarczyk, Wikipedia

ZONE ZABRANE LETENJA

ZAŠTO NATO ODBIJA DA ZATVORI NEBO IZNAD UKRAJINE? Zelenski ih pozvao da uvedu ZONU ZABRANE LETENJA, ali BEZUSPEŠNO

Od 1991. do 2003. godine SAD, Francuska i Velika Britanija su uspostavile zone zabrane letenja iznad Iraka nakon Zalivskog rata 1991, kako bi zaštitile šiitsku populaciju na jugu i manjinske Kurde na severu od vazdušnih napada sunitske vlade Sadama Huseina

Objavljeno:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovo je u ponedeljak pozvao NATO da uvede zonu zabrane letenja iznad njegove zemlje, rekavši da će ona zaštititi ne samo Ukrajinu već i zemlje atlantske alijanse od ruskih vazdušnih napada.

Međutim, SAD i NATO saveznici ponovo su to odbili navodeći iste razloge koje citiraju otkako je Moskva započela specijalnu operaciju svoje vojske u Ukrajini 24. februara: bilo koji pokušaj uspostavljanja zone zabrane letenja doveo bi ih u direkran konflikt sa nuklearno naoružanom Rusijom i izazvao širi, još opasniji sukob.

Šta je zona zabrane letenja?

To je zabrana za sve ili određene tipove aviona koji lete kroz određeni vazdušni prostor, iznad zemlje ili regiona.

Zone zahtevaju da jedna ili više strana budu spremne da ih sprovedu - to jest, da budu spremne i sposobne da obore svaki avion koji narušava taj prostor.

One se koriste u pokušajima da se ograniči sukob koji je u toku na zemlji i zaštite određene populacije. Međutim, skupe su i zahtevaju stalno vazdušno patroliranje i praćenje.

Od 1991. do 2003. godine SAD, Francuska i Velika Britanija su uspostavile zone zabrane letenja iznad Iraka nakon Zalivskog rata 1991, kako bi zaštitile šiitsku populaciju na jugu i manjinske Kurde na severu od vazdušnih napada sunitske vlade Sadama Huseina.

Od 1993. do 1995. godine NATO je uspostavio zonu zabrane letenja iznad Bosne, a 2011. iznad Libije tokom građanskog rata u zemlji.

1 / 4 Foto: Printscreen/youtube/AviationUpclose

Šta bi zona zabrane letenja postigla u Ukrajini?

Potpuna zona zabrane letenja koju sprovodi NATO značila bi da nadmoćna ruska vazdušna snaga ne bi mogla da bude raspoređena protiv Ukrajinaca - ali i da Kijev ne bi mogao da upravlja svojim borbenim avionima i značajno efikasnim dronovama za napade protiv Rusa.

To bi dozvolilo civilima da bezbednije pobegnu od konflikta.

Zašto se ne uvodi zabrana?

Zvaničnici SAD i NATO-a otvoreno kažu da bi funkcionisala zona zabranjenih letova u Ukrajini, njihovi sopstveni avioni bi morali da budu spremni da obore sve ruske avione koji to krše - što ih zapravo čini direktnim učesnicima u ratu.

- Ako to uradimo, završićemo sa nečim što bi moglo da se završi potpunim ratom u Evropi, koji uključuje mnogo više zemalja i izaziva mnogo više ljudske patnje. Dakle, to je razlog zašto donosimo ovu bolnu odluku - rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg 4. marta.

Dan kasnije ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio je ovu izjavu, rekavši da će svaku zemlju koja pokuša da uvede zonu zabrane letenja u Ukrajini "smatrati učesnicom u oružanom sukobu".

1 / 5 Foto: Profimedia

Šta je sa "ograničenom" zonom zabrane letenja?

Prošle nedelje je grupa stručnjaka za američku odbranu i spoljnu politiku objavila pismo u kojem poziva na "ograničenu" zonu zabrane letenja iznad Ukrajine kako bi se uspostavili humanitarni koridori u kojima su civili zaštićeni od vazdušnih napada.

Ali kritičari su rekli da to neće ograničiti rizik od sukoba sa Rusijom, jer bi NATO avioni i dalje morali da budu spremni da obaraju ruske avione.

Do sada sukob u Ukrajini nije u velikoj meri zavisio od vazdušnih snaga, ni na jednoj strani. U svojoj specijalnoj operaciji Rusija se uglavnom oslanjala na rakete dugog dometa i površinsku artiljerijsku vatru za napad na ukrajinske ciljeve. Uzvraćajući otpor, Ukrajinci su u velikoj meri zavisili od kopnene vatre.

Zvaničnik američke odbrane je kao primer naveo ruski raketni napad na bazu u zapadnoj Ukrajini u nedelju. Rusi su tada ispalili oko dvadesetak krstarećih raketa iz aviona koji su leteli iznad ruske teritorije.

- Zona zabrane letenja unutar Ukrajine ne bi imala nikakvog uticaja na ovaj konkretan niz udara. To neće zaustaviti svu vazdušnu aktivnost koja se dešava - rekao je zvaničnik.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.