PORED OVOG IZBIO I INTERNET RAT? ANONIMUSI otkrili KOMPROMITUJUĆE tvrdnje, TIČU SE RUSIJE?!
Ilustracija, Foto: Profimedia

anonymous

PORED OVOG IZBIO I INTERNET RAT? ANONIMUSI otkrili KOMPROMITUJUĆE tvrdnje, TIČU SE RUSIJE?!

Pokazalo se da je Anonymous vrlo sposobna grupa koja je probila neke najvrednijih meta, zapisa i baza podataka i Ruske Federacije

Objavljeno:

Pre više od tri sedmice, popularni Tviter nalog ,,Anonymous" je naveo da je sumnjiva aktivistička grupa podstiče ,,internetski rat" protiv Rusije.

Nalog, koji ima preko 7,9 miliona pratilaca, od kojih je 500,000 stečeno nakon ruske invazije na Ukrajinu, preuzeo je odgovornost za onesposobljavanje ruske vlade , vesti i korporativne sajtove i curenje podatake od entiteta kao što je Roskomnadzor, federativna agencija koja je odgovorna za cenzurisanje ruskih medija.

Međutim, da li je išta od toga istinito?

Izgleda da jeste, prema navođenju Džeremaje Faulera, suosnivača kompanije Security Discovery, koja je radila sa istraživačima na veb kompaniji Website Planet kako bi pokušala da verifikuje tvrdnje te grupe.

,,Pokazalo se da je Anonymous vrlo sposobna grupa koja je probila neke najvrednijih meta, zapisa i baza podataka i Ruske Federacije," napisao je u izveštaju gde je sumirao pronalaske.

Hakovane baze podataka

Od 100 analiziranih ruskih baza podataka, 92. su bile kompromitovane, rekao je Fauler.

Pripadale su trgovcima, ruskim snabdevačima interneta i sajtovima unutar vlade, uključujući u Commonwealth of Independent Stated, ili CIS, organizaciju koju čine Rusija i ostale Sovjetske nacije i koja je osnovana 1991. godine, nakon pada Sovjetskog saveza.

Mnoštvo CIS-ih fajlova je bilo izbrisano, na stotinu foldera je preimenovano u ,,putin_stop_this_war", a imejl adrese i admisnistrativne akreditacije su bile otkrivene, rekao je Fauler, koji je to povezao sa zlurade napade ,,MeowBot-a" 2020., koji nisu imali drugu svrhu osim zluradih tekstova koji su izbrisali podatke i preimenovali fajlove."

Hakovani TV prenosi i sajtovi

Tviter nalog, pod imenom @YourAnonNews, je takođe tvrdio da je hakovao ruske TV stanice.

1 / 3 Foto: Profimedia

,,Ja bih označio da je to tačno kada bih radio na proveri činjenica," rekao je Fauler. ,,Moj partner u Security Discovery-u, Bob Diačenko, je zapravo uhvatio državni zid prenosa vesti uživo i snimio je ekran, pa smo tako uspeli da potvrdimo da su hakovali makar jedan zid uživo sa porukama na ruskom jeziku koje su podržavale Ukrajinu."

Lažne tvrdnje drugih gupa

Fauler je rekao da nije pronašao nijedan slučaj gde je Anonymous prenaglio sa tvrdnjama.

Ali to se dešava sa drugim hakerskim grupama, rekao je Lotem Finklštajn, vlasnik kompanije za pretnje inteligenciji i istraživanje bezbednost na internetu, Check Point Software Technologies.

Tokom poslednjih sedmice, grupa koja podržava Ukrajinu je tvrdila da je probila ruski nuklearni reaktor, a grupa koja podržava Rusiju je rekla da je ugasila sajt Anonymous-a. Checkpoint je zaključio da su obe tvrdnje netačne.

,,S obzirom da ne postoji zvaničan Anonymous sajt, ovaj napad... deluje kao da hrani ego ruske strane, i da ih promoviše." rekao je CPR.

Grupe koje šire lažne tvrdnje su objavljivale stare informacije ili informacije dostupne javnosti kako bi stekle slavu, rekao je Finklštajn.

1 / 3 Foto: Profimedia

Fauler je rekao da oseća da je Anonymous, ipak, posvećeniji ,,svrsi" nego ozloglašenosti.

,,Prema onome što sam video u bazama podataka, tamo je bilo više o slanju poruka nego govorenju ,,zdravo, znate, trupa Anonymous br. 21, peta grupa, je uradila ovo," rekao je. ,,Više su se fokusirali na krajnji rezultat."

Bonus video:

00:58

Proleće se dočekuje cvećem

(Espreso/MSN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.