AMERIČKI ZVANIČNICI TVRDE DA RUSIJA TRAŽI VOJNU POMOĆ OD KINE, PEKING DEMANTUJE! Počinje PREPUCAVANJE 2 SILE? FOTO
Ilustracija, Foto: Profimedia

zveckanje oružjem

AMERIČKI ZVANIČNICI TVRDE DA RUSIJA TRAŽI VOJNU POMOĆ OD KINE, PEKING DEMANTUJE! Počinje PREPUCAVANJE 2 SILE? FOTO

Prema podacima The Oryx bloga, ruske snage u Ukrajini do nedelje su izgubile 1034 vozila, značajan broj artiljerijskog oružja i vazduhoplova jeste zarobljen, uništen ili napušten

Objavljeno: 10:36h

Prema tvrdnjama američkih zvaničnika, Rusija je zatražila kinesku pomoć u vojnoj opremi kao podršku za ukrajinsku invaziju.

Situacija se, piše više velikih medija (Financial Times, Bloomberg), interpretira kao zabrinutost Bele kuće da bi Kina mogla potkopati trud zapadnih zemalja koje pomažu Ukrajini u obrani. Nisu poznati detalji šta je tačno Rusija tražila od Kine.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA.

Pojedini američki izvori neslužbeno upozoravaju kako nije tajna da je Rusija na izmaku zaliha pojedinih vrsta oružja koje koristi u Ukrajini. Glasnogovornik kineske ambasade u Vašingtonu tvrdi kako nije svestan kineske pomoći Rusiji pa je ponovio kako je njihova zemlja posvećena miru. U ponedeljak se u Rimu priprema sastanak visokih dužnosnika za pitanja sigurnosti i spoljne politike Sjedinjenih Država i Kine.

Ovo je drugi put da su SAD inicirale visoku količinu napetosti s Kinom u dve sedmice. Prvi put poslali su izaslanike penszionisanih bivših vojnih zvaničnika Sjedinjenih Država na Tajvan, što je izazvalo žestoku reakciju Kine.

Prema podacima The Oryx bloga, ruske snage u Ukrajini do nedelje su izgubile 1034 vozila, značajan broj artiljerijskog oružja i vazduhoplova jeste zarobljen, uništen ili napušten. Ruska strana izgubila je 173 tenka, 261 bojno vozilo s oružjem i 28 sastava zemlja-vazduh. Radi se o neuporedivo većim gubicima Rusije u odnosu na Gruziju, Čečeniju i Avganistan.

Gubici ruske vojske uzrokovani su delom zastarelošću i lošim održavanjem, ali i niskom količinom spreme mladih vojnika.

1 / 8 Foto: Profimedia

Posebno osetljivo pitanje za Rusiju jest niska količina oprema i sistema koji omogućuju složenu i poverljivu komunikaciju više vidova vojske u realnom vremenu.

Naprednija Azart i Akveduk oprema s enkripcijom dostupna je malim količinama te se oslanja na jeftine kineske radijske stanice, a koriste za informiranje zapovednika, čak i obične mobilne telefone i njihove aktivnosti prate obični ukrajinski radioentuzijasti.

Sa druge strane, portparol kineske ambasade u SAD rekao je da nije čuo za ruski zahtev za pomoć .Kineski prioritet je da spreči da situacija u Ukrajini izmakne kontroli, saopštila je u nedelju kineska ambasada u Sjedinjenim Državama. To je učinila kao odgovor na izveštaje u nekim medijima da je Moskva zatražila od Pekinga vojnu opremu nakon što je pokrenula invaziju na susednu zemlju.

Vladimir Putin
foto: Profimedia

Bonus video:

00:29

Bitka za Mariopolj: Pogledajte žestoki tenkovski obračun snimljenu dronom

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.