STOLTENBERG: NATO će sarađivati sa Hrvatskom u slučaju palog drona u Zagrebu
Jens Stoltenberg, Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

VAŽNA PODRŠKA

STOLTENBERG: NATO će sarađivati sa Hrvatskom u slučaju palog drona u Zagrebu

Složili smo se da ostanemo u bliskoj komunikaciji i da zajednički radimo na utvrđivanju činjenica, poručio je Stoltenberg

Objavljeno:

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je danas da će sarađivati sa hrvatskim vlastima na utvrđivanju činjenica o padu drona u Zagrebu.

- Razgovarao sam s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem o jučerašnjem incidentu s dronomu Zagrebu - napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Složili smo se da ostanemo u bliskoj komunikaciji i da zajednički radimo na utvrđivanju činjenica, poručio je Stoltenberg.

Plenković je ranije zatražio od Stoltenberga da NATO sprovede istragu o letu i padu drona na teritoriju Hrvatske.

- Obavestio sam Stoltenberga o padu drona u Zagrebu i o aktivnostima nadležnih hrvatskih službi. Zatražio sam da NATO utvrdi činjenice o ovom ozbiljnom incidentu - napisao je hrvatski premijer na Tviteru i najavio da će Zagreb intenzivirati komunikaciju sa saveznicima kako bi se u budućnosti sprečile ovakvi incidenti.

Bespilotna letelica tipa TU-141 sovjetske proizvodnje lansirana je iz Ukrajine i preko vazdušnog prostora Rumunije i Mađarske stigla do Zagreba gde se srušila u četvrtak uveče pričinivši materijalnu štetu, ali bez ljudskih žrta

Milanović: Nije vreme za traženje krivaca

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas, povodom incidenta, da za to nije kriv samo NATO već i na njegove članice, ali i da sada, kako je naveo, nije vreme za upiranje prstom u krivce, već za izvlačenje pouke da se to više ne ponovi.

Predsednik Milanović je u stalnom kontaktu sa vrhom Oružanih snaga i bezbednosnih službi Hrvatske i u kontinuitetu je informisan o toku istrage i svim novim saznanjima vezanim za pad letelice u četvrtak uveče na zagrebačkom Jarunu, rekli su danas u njegovom kabinetu na pitanje da li je predsednik upoznat sa detaljima istrage o padu drona, javlja Hina.

Što se tice NATO saveza, u kojem je Hrvatska clan, kao i Mađarska i Rumunija kroz čiji je vazdušni prostor bespilotna letelica prošla, iz Milanovićevog kabineta podsećaju da je svoj stav Milanović izneo u petak na konferenciji za novinare, aIi ističu da se krivca ne može tražiti samo u NATO već i kod država clanica.

- Ne može se tražiti krivca samo u NATO, odgovornost je i na državama članicama iznad kojih je letelica prošla bez njihove reakcije. Ali nije vreme za upiranje prstom u bilo koga, važnije je da iz ovog dogadaja izvucemo pouku i da se to više ne ponovi -navode iz kabineta predsednika Hrvatske.

Milanović je u peta, između ostalog, upitao kako je moguće da jedna nesofisticirana letelica provede skoro jedan sat na teritoriji članice NATO, a da to nitko ne vidi.

Istakao je io da je taj dogadaj stvar zajednicke komande NATO u Španiji, koja bi sve podatke trebalo da ima u najkraćem mogućem vremenu i da reaguje.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.