MAĐARI SE OGLASILI ZBOG DRONA KOJI JE PAO KOD ZAGREBA, EVO ŠTA JE JAVLJENO!
Dron, Foto: EPA/DAVE HUNT

detalji

MAĐARI SE OGLASILI ZBOG DRONA KOJI JE PAO KOD ZAGREBA, EVO ŠTA JE JAVLJENO!

Ministarstvo je navelo da se sličan incident dogodio danas oko podne na severozapadnu Mađarske

Objavljeno:

Mađarska vazdušna odbrana primetila je i pratila dron koji je prešao preko Mađarske u četvrtak uveče, pre nego što je pao kod Zagreba, saopštilo je danas ministarstvo odbrane u Budimpesti.

Vazdušna odbrana pri Oružanim snagama Mađarske detektovala je leteći objekat na svojim radarima u četvrtak uveče, dodalo je ministarstvo.

Objekat je kasnije identifikovan kao dron TU-141, koji je nedavno korišćen kao meta prilikom obuke, a u Budimpešti kažu da su i Ukrajina i Rusija koristile takve dronove.

Dron je već bio primećen u ukrajinskom vazdušnom prostoru, saopštilo je mađarsko ministarstvo.

Kada je ušao u mađarski vazdušni prostor, sve vreme pratila ga je vazdušna odbrana dok nije izašao iz Mađarske.

Ministarstvo je navelo da se sličan incident dogodio danas oko podne na severozapadnu Mađarske.

Borbeni avioni su odmah podignuti i poslati da provere vazdušni prostor gde je primećen objekat, ali su utvrdili da nije bilo nikakve letelice, navodi ministarstvo.

„Zbog rata u Ukrajini vrlo je važno da se ovakvi incidenti reše na dobro osmišljen način“, navelo je ministarstvo i poručilo da Mađarska ne namerava da bude uključena u rat čak i u slučaju ovakvih provokacija.

Ministar odbrane Tibor Benko i načelnik generalštaba Romulus Rušin-Sendi u kontaktu su sa hrvatskim kolegama i predstavnicima susednih zemalja, piše u saopštenju.

Države iz regiona istražuju incident i dele informacije jedne sa drugom.

Zvaničnici ministarstva rekli su novinskoj agenciji MTI da su oprezni po pitanju provokacija i da ne žele da Mađarska nepotrebno bude uvučena u rat, zbog čega Ministarstvo pažljivo bira da istraži sve pre nego što preduzme bilo kakvu akciju.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.