ŠREDERU SVI OKREĆU LEĐA! Na SVOJU RUKU otputovao u Moskvu, na "mirovne razgovore" sa svojim prijateljem PUTINOM?
Gerhard Šreder, Foto: Profimedia

BIVŠI KANCELAR

ŠREDERU SVI OKREĆU LEĐA! Na SVOJU RUKU otputovao u Moskvu, na "mirovne razgovore" sa svojim prijateljem PUTINOM?

To je još jedan u nizu neočekivanih poteza bivšeg kancelara

Objavljeno:

Gerhard Šreder je na svoju ruku otputovao u Moskvu, na „mirovne razgovore“ sa svojim prijateljem Putinom.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA.

To je još jedan u nizu neočekivanih poteza bivšeg kancelara. On sve više postaje teret SPD-u.

Šta Gerhard Šreder zajedno sa svojom suprugom radi u Moskvi – to niko zapravo ne zna tačno. Njegova stranački kolega i nemački kancelar Olaf Šolc, odbio je da na marginama samita Evropske unije u Versaju komentariše boravak svog nekadašnjeg socijaldemokratskog mentora u Rusiji. Nemačka vlada zvanično je saopštila da ona nema veze s boravkom bivšeg kancelara u Moskvi.

Neki izvori govore da je Šreder u Moskvi već razgovarao sa svojim dugogodišnjim prijateljem Vladimirom Putinom. Navodno je bivši kancelar to učinio na molbu Ukrajine. Ali, to niko ne može da potvrdi.

Za to vreme, njegova supruga Sojeon Šreder-Kim na Instagramu objavljuje svoju fotografiju na kojoj se moli, a u pozadini se vidi poznata katedrala Sv. Vasilija, zaštitni znak Moskve.

Inače, javnosti je Instagram-profil Šrederove supruge poznat uglavnom po serijama fotografija iz svakodnevice tog vremešnog para: zalivanje travnjaka i obrezivanje ruža. Ne treba naglašavati da su ti postovi nemačkim medijima dobar materijal za izrugivanje.

1 / 7 Foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER

Niko ne navodi prave razloge

Bivši šef Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) u poslednje vreme dobija mnogo pošte. Ne radi se o pismima obožavalaca, već o otkazima bliskih saradnika. Nedavno je bivšeg kancelara napustio kompletan tim: njegov kabinet koji s oko 400.000 evra godišnje finansiraju nemački poreski obveznici, ostao je bez zaposlenih. Prvo je njegov dugogodišnji sekretar i autor većine govora Albreht Funk, koji je s njim poslednjih 20 godina, podneo ostavku. Usledili su otkazi i ostalih službanika u kabinetu.

Oni su, s obzirom na to da su zvanično zaposleni pri kancelarskom kabinetu, premešteni na druga radna mesta. Zvanični razlog nikada nije naveden, ali mediji prenose da su Šrederovi saradnici ogorčeni zbog nećkanja njihovog šefa da se jasno ogradi od svog dugogodišnjeg prijatelja Vladimira Putina, te da napusti pozicije u ruskim državnim kompanijama. To je od njega tražila i njegova stranka. Uzalud.

I nisu samo saradnici ti koji napuštaju bivšeg kancelara, inače pravnika po struci. Taj 77-godišnji političar gotovo svakodnevno ostaje bez unosnih pozicija u upravnim odborima mnogih preduzeća. Šreder naime nije član samo upravnih odbora ruskih državnih firmi poput Rosnjefta ili Severnog toka. Njemu sada redom otkazuju saradnju firme poput švajcarskog medijskog koncerna Ringiera ili nemačkog proizvođača građevinskih strojeva Herenknehta.

1 / 5 Foto: Profimedia

Kao i kod ostavki saradnika, kompanije zvanično ne navode razloge za prekid saradnje. Jedna od retkih kompanija koja je to uradila, poput berlinskog projektnog biroa Grener, bila je više nego jasna: „Saradnja gospodina Šredera sa ruskim kompanijama koje u velikoj meri finansiraju rusku državu, a time i njene vojne akcije, ne stoje u skladu s daljim angažmanom u našem preduzeću.“

Šredera iz svojih redova udaljavaju i sportski klubovi, poput Borusije iz Dortmunda, a Univerzitet u Getingenu razmišlja o oduzimanju počasnog doktorata tom socijaldemokratskom političaru.

Dobra zarada u Rusiji

Šreder nikada nije krio da rado obavlja unosne poslove u ruskim državnim kompanijama. Odmah nakon gubitka izbora 2005. i odlaska sa funkcije nemačkog kancelara, Šreder je preuzeo važne položaje u ruskom energetskom sektoru. Projekat Severni tok je, zajedno sa svojim ruskim prijateljem Putinom, pokrenuo još dok je bio kancelar.

Nepune tri nedelje uoči napada Rusije, Šreder je predložen za predsednika nadzornog odbora Gasproma. Roderih Kizeveter iz CDU smatra da je Kremlj na taj način želeo da ispita stav nemačke vlada prema projektu Severni tok 2 i da unese razdor u socijaldemokratsko-zeleno-liberalnu vladu. Ali, sve ako je to i bila namera Kremlja, ona nije urodila plodom. Jedini koji je sebi time naškodio je sam Šreder.

Gerhard Šreder
foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER

Kritika na račun Moskve još uvek nedostaje, isto kao i nakon ruskih predsedničkih izbora 2012. OEBS je tada uočio brojne nepravilnosti, što Šredera nije sprečilo da uđe u istoriju izjavom da je Putin „čisti demokrata“ i kritikom na račun OEBS-a da je „pun predrasuda“. Ostala je zabeležena i proslava njegovog 70. rođendana na kojoj je jedan od glavnih gostiju bio upravo Putin.

Šreder uočava greške na „obje strane“

Bezrezervna podrška se nastavila čak i nakon napada na Ukrajinu. Šreder je tada doduše osudio rat i zatražio prekid neprijateljstava, ali je usput poručio da „uočava greške na obe strane“. Pre toga je Kijevu, zbog zahteva ukrajinske vlade Berlinu da isporuči oružje, poručio da prestane da „zvecka oružjem“. I to u trenutku kada se stotine hiljada ruskih vojnika skupljalo uz granicu s Ukrajinom. Bivši kancelar je i protiv sankcija – i sada, kao i nakon ruske aneksije Krima 2014.

1 / 6 Foto: Profimedia

Šrederove socijaldemokrate sa zabrinutošću prate aktivnosti svog bivšeg šefa. Problem je u tome što mnogi današnji lideri SPD-a svoje stranačke karijere duguju upravo bivšem mentoru iz Hanovera. To se ne odnosi samo na kancelara Šolca, već i na novog kopredsednika stranke Larsa Klingbajla. „ne posluje se s agresorom i ratnim huškačem poput Putina. Bivši kancelari nikad nisu u potpunosti privatne osobe, pogotovo ne u situaciji kao što je sadašnja“, rekao je, uprkos prijateljstvu s bivšim šefom, Klingbajl. On, kao i mnogi drugi iz SPD-a, zatražili su od Šredera da napusti pozicije u ruskim kompanijama.

U stranci se ozbiljno razmatra mogućnost izbacivanja bivšeg kancelara iz stranke. Problem je u tome što takav proces može da potraje godinama.

Bonus video:

02:25

Rebrača otkrio kako mu je SLUČAJAN SUSRET sa Đorđevićem promenio karijeru

(Espreso/DW)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.