EU UDVOSTRUČUJE VOJNU POMOĆ UKRAJINI! Lideri uputili zahtev Moskvi (FOTO)
Versaj, Foto: Profimedia

ZAHTEV LIDERA

EU UDVOSTRUČUJE VOJNU POMOĆ UKRAJINI! Lideri uputili zahtev Moskvi (FOTO)

Oni su pozdravili hrabrost naroda Ukrajine u odbrani svoje zemlje i poručili da su spremi da uvede nove sankcije Rusiji i povećaju pomoć KIjevu, uključujući i dodatnih 500 milona evra za naoružanje

Objavljeno: 12:23h

Lideri EU uputili su danas, sa samita u Versaju, zahtev Moskvi da prekine vojnu akciju i odmah i bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa teritorije cele Ukrajine.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA.

Oni su pozdravili hrabrost naroda Ukrajine u odbrani svoje zemlje i poručili da su spremi da uvede nove sankcije Rusiji i povećaju pomoć KIjevu, uključujući i dodatnih 500 milona evra za naoružanje.

”Rusija i njen saučesnik Belorusija snose punu odgovornost za ovaj agresorski rat i biće pozvani na odgovornost za svoje zločine, uključujući i neselektivno gađanje civila i civilnih objekata. U tom pogledu, pozdravljamo odluku tužioca Međunarodnog krivičnog suda da otvori istragu i pozivamo da se obezbedi sigurnost ukrajinskih nuklearnih elektrana uz pomoć Međunarodne agencije za atomsku energiju”, navodi se u zajedničkom saopštenju lidera EU, piše Tanjug.

U saopštenju, nakon jučerašnjih maratonskih razgovora u Versaju, lideri EU 27 poručuju da će nastaviti da pružaju političku, finansijsku, materijalnu i humanitarnu podršku Ukrajini uključujući i pomoć ”u obnovi demokratske Ukrajine" kada prestane ruski napad.

1 / 7 Foto: Profimedia

EU 27 naglašavaju da izbeglicama iz Ukrajine nude privremenu zaštitu na celoj svojoj teritoriji, a Rusiju pozivaju da obezbedi nesmetan humanitarni pristup žrtvama i interno raseljenim licima u Ukrajini i omogući bezbedan prolaz onim civilima koji žele da odu.

1 / 8 Foto: Profimedia

U zaključku zajedničkog saopštenja, EU lideri kažu da ”priznaju evropske težnje Ukrajine” i poručuju da će raditi na ”produbljivanju partnerstva kako bi podržali Ukrajinu na njenom evropskom putu”.

EU udvostručuje vojnu pomoć Ukrajini

EU će udvostručiti iznos koji daje na pružanje vojne podrške Ukrajini na milijardu evra, najavljeno je na samitu lidera u Versaju, prenosi "Gardijan".

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da sporazum između 27 lidera nije bilo teško postići.

Svi su bili potpuno svesni da moramo da povećamo vojnu podršku Ukrajini da bismo povećali pritisak na Rusiju - rekao je Borelj.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.