"BILO JE I PRETNJI PO MOJ ŽIVOT": Oglasio se makedonski poslanik koji je "spasio" Zorana Zaeva
Zoran Zaev, Foto: EPA

NIJE SE POJAVIO

"BILO JE I PRETNJI PO MOJ ŽIVOT": Oglasio se makedonski poslanik koji je "spasio" Zorana Zaeva

Kako je istakao, objasnio je da se nije pojavio u Sabranju, jer smatra da bi takav potez bio suprotan njegovim uverenjima

Objavljeno:

Makedonski poslanik Kastriot Redžepi nije se pojavio na glasanju o poverenju vladi Zorana Zaeva, čime je "spasio" premijera te zemlje.

Kako je istakao, objasnio je da se nije pojavio u Sabranju, jer smatra da bi takav potez bio suprotan njegovim uverenjima.

"Bilo je i pretnji po moj život", rekao je Redžepi četiri dana pošto je propao pokušaj makedonske opozicije da izglasanje nepoverenje vladi Zorana Zaeva, javlja Plus info, a prenosi RTS.

"Miran sam i čiste savesti... Nema boljeg puta za moju zemlju od puta ka EU i NATO. Saveznik sam Albancima i Makedoncima", rekao je Redžepi.

Poslanik stranke Besa nije se pojavio na sednici makedonskog parlamenta na kojoj je u petak trebalo da se glasa o poverenju vladi Zorana Zaeva. U Sobranje je došlo 60 poslanika, odnosno jedan manje od kvoruma.

Opozicija je, odmah, optužila vladajući SDSM da je "otela" Redžepija, kako bi sprečio pad vlade, ali se kasnije ispostavilo da je poslanik Bese dan proveo kod prijatelja.

"Nestali" poslanik, kako je Redžepi prozvan posle višesatnih pokušaja da mu se nekako uđe u trag, pojavio se u petak izjutra u policijskoj stanici u Skoplju i rekao da nije bio kidnapovan već da je svojevoljno dan, umesto u Sobranju, proveo kod prijatelja.

U policiju je došao pošto je opozicija, usred spekulacija o sudbini poslanika koji je nedostajao da bi se izglasalo nepoverenje vladi Zorana Zaeva, prijavila nestanak Kastriota Redžepija, optuživši, istovremeno, vladajuću koaliciju da "nasiljem i nedemokratskim metodama" gura državu u dublju krizu.

Objašnjavajući tok događaja, Redžepi je naveo da je posle najave Zorana Zaeva da će podneti ostavku "razmišljao da glasa" protiv vlade, ali je kasnije promenio mišljenje "vodeći računa o budućnosti države".

Redžepi je, ne imenujući nikoga, rekao i da je dobijao preteće poruke, zbog čega je bio prisiljen da se skloni na sigurno mesto.

Objasnio je i da je odluku da glasa za pad vlade promenio posle najava nastavka makedonskih evrointegracija i izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona i šefa holandske diplomatije Marka Rutea.

Redžepi je u petak "izbačen" iz Bese, pa će, kako smatraju makedonski mediji, najverovatnije preći u redove neke od partija iz vladajuće koalicije.

Na kraju 24 časa duge neizvesnosti oko sudbine vlade, vladajuća koalicija, koju čine SDSM Zorana Zaeva i Demokratska unija za integracije i opozicija, kako se čini, mogu da računaju na podršku po 60 poslanika u parlamentu, pa je sasvim izvesno da će jednu političku krizu u Skoplju, uskoro, zameniti nova, sa jednako neizvesnim ishodom.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.