NE VIDI SE KRAJ: Zaev povukao ostavku, danas je DAN D za zemlju, a ključ za rešavanje krize drže albanske stranke
Zoran Zaev, Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

HAOS U SEVERNOJ MAKEDONIJI

NE VIDI SE KRAJ: Zaev povukao ostavku, danas je DAN D za zemlju, a ključ za rešavanje krize drže albanske stranke

Zaev je u međuremenu u sredu saopštio odlaže ostavku kako bi pomogao da se održi parlamentarna većina i eventualno je povećao.

Objavljeno:

Dok politička borba za formiranje nove većine eskalira uoči glasanja o nepoverenju, koje bi trebalo da bude održano u četvrtak, svaki poslanik u različitim etničkim albanskim partijama Severne Makedonije oseća se kao da drži ključ za rešavanje krize u svojim rukama.

Glavna desničarska opoziciona stranka VMRO-DPMNE u ponedeljak je podnela zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi premijera Zorana Zaeva, držeći se svog obećanja da će to učiniti osim ako Zaev ne podnese formalnu ostavku do roka koji su mu dali.

Međutim, pošto svaki poslanik može da preokrene glasanje na ovaj ili onaj način, i dalje traje neizvesnost oko toga da li će biti formirati nova većina.

Zaev je u međuremenu u sredu saopštio odlaže ostavku kako bi pomogao da se održi parlamentarna većina i eventualno je povećao.

Zoran Zaev
foto: EPA

Skender Redžepi, poslanik male opozicione stranke "Alternativa“, u ponedeljak je izazvao uzbunu kada je objavio da je prevaren da potpiše opozicionu inicijativu, ne znajući da će biti na istoj listi kao i druga mala stranka, Levica.

- Ni pod kojim okolnostima neću prihvatiti da moj potpis stoji na istoj listi sa potpisima onih koji su izgradili svoju političku karijeru vređajući Albance - rekao je Redžepi za TV 21, pozivajući se na veliku albansku zajednicu u zemlji.

Levica je zauzela čvrst stav protiv Ohridskog mirovnog sporazuma iz 2001. godine, kojim je okončana pobuna etničkih Albanaca u zamenu za veća prava. Takođe se protivi priznavanju nezavisnosti susednog Кosova i pridruživanju NATO-u, što je Severna Makedonija i postigla 2020.

Ali Zijadin Sela, poslanik i šef Alijanse za Albance, i veliki protivnik Zaevovog mlađeg albanskog partnera, Demokratske unije za integraciju (DUI) rekao je da su Redžepijeve tvrdnje lažne.

- Кada je u nevolji, čovek pokušava da pronađe neosnovana opravdanja i laži. Niko na listi potpisa za izglasavanje nepoverenja nije dete i svi znaju da je lista koja je potpisana napravljena da bi se rušila vlada - rekao je Sela, čija stranka ima osam od 120 mesta u parlamentu.

Sve albanske stranke koje sada pokazuju podršku novoj većini kažu da je njihov glavni motiv da svrgnu Alija Ahmetija, koji je deo vlade već 12 godina, a čiji DUI ostaje najveća partija etničkih Albanaca u zemlji.

Arben Taravari, generalni sekretar Alijanse za Albance i ponovo potvrđeni gradonačelnik opštine Gostivar sa većinskim albanskim stanovništvom, predvideo je u ponedeljak da će DUI biti primoran da pređe u opoziciju za "dve ili tri nedelje“.

- Većina partija koje su deo kabineta Zaeva zainteresovane su za stvaranje nove većine, posebno bez DUI. Pojaviće se nova nada, posebno među Albancima, a ova stranka će u opoziciju - rekao je Taravari.

Predsednik parlamenta Talat Džaferi sazvao je sednicu parlamenta o izglasavanju nepoverenja za četvrtak u 11 sati.

Zaev, nedelju dana pošto je najavio ostavku na mesto šefa vlade i socijal-demokrata, nije objasnio koje će korake preduzeti u budućnosti, najavljujući, istovremeno, da Severnu Makedoniji neće predati u ruke strankama koje žele da je upropaste.

- Zbog puste želje da preuzmu vlast spremni su da sunovrate državu, a da narod strada... Ispred njih, kao bedem stoji većina naših građana i naših poslanika - napisao je Zaev na Fejsbuku, svega nekoliko časova pošto je opozicioni VMRO-DPMNE pokrenuo proces glasanja o poverenju vladi.

U jučerašnjem saopštenju gde je rečeno da će ostati na mestu premijera, Zaev je istakao da je "važno da se zemlja ne vraća u prošlost svađa kako u zemlji tako i u inostranstvu i da ugrozi proces evrointegracija".

Jedina stvar oko koje se vlast i opozicija slažu je da Severnu Makedoniju, kao i ostatak sveta, očekuje ekonomska i energetska kriza, kao nastavak borbe protiv pandemije korona virusa. Do početka pregovora sa EU, Makedoniju deli i rešavanje prilično besmislenog spora sa Bugarskom.

Bonus video:

ESPRESO TVITER: Maja Marinković
03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media