VLADAJUĆA KOALICIJA SPREČILA GLASANJE O POVERENJU VLADI: Sednica prekinuta više puta tokom dana
Zoran Zaev, Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

severna makedonija

VLADAJUĆA KOALICIJA SPREČILA GLASANJE O POVERENJU VLADI: Sednica prekinuta više puta tokom dana

Na početku sednice predsednik parlamenta Talat Ksaferi je potvrdio prisutnost 61 poslanika, među kojima je bio i on, ali je zatim napustio dvoranu

Objavljeno: 23:00h

Vladajuća koalicija u Severnoj Makedoniji danas je bojkotom u parlamentu sprečila glasanje o poverenju vladi oslabljenoj zbog loših rezultata na lokalnim izborima.

Zbog izostanka potrebnog kvoruma sednica je više puta prekidana tokom dana.

Glasanje je zatražila glavna opoziciona stranka VMRO-DPMNE (nacionalistička desnica) koja je početkom nedelje predala potpise 61 poslanika koji su bili za njen predlog o rušenju socijaldemokratske vlade Zorana Zaeva.

Na početku sednice predsednik parlamenta Talat Ksaferi je potvrdio prisutnost 61 poslanika, među kojima je bio i on, ali je zatim napustio dvoranu. Opozicija ga je optužila za povredu procedure.

Opozicija ima vremena do ponoći da pokuša da osigura kvorum, u protivnom će se sednica odložiti. Poslanik omanje stranke koja zastupa albansku manjinu (Besa) nije bio prisutan.

Taj poslanik, Kastriot Rečepi napisao je na Fejsbuku da je promenio mišljenje kako ne bi ugrozio evropsku perspektivu zemlje.

Ovo političko previranje događa se u trenutku kada se Severna Makedonija, malena zemlja sa dva miliona stanovnika, bori s naglim širenjem epidemije kovida-19 i sa energetskom krizom, prenosi Euro news.

Nakon poraza njegove stranke (SDSM) na lokalnim izborima u oktobru, premijer Zoran Zaev koji vodi zemlju od 2017. godine, najavio je ostavku, dajući ipak do znanja da će ista većina sastaviti novu vladu.

Sadašnju većinu čine SDSM i glavna stranka albanske zajednice (DUI).

Međutim, predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski rekao je da je sastavio novu većinu zahvaljujući potpori više manjih stranaka albanske zajednice koja čini 25 odsto stanovništva zemlje.

Zoran Zaev, čiju je popularnost već načelo otezanje EU-a da započne pristupne pregovore sa njegovom zemljom, odložio je u utorak ostavku na neodređeno vreme "kako bi osigurao stabilnost i evropsku perspektivu" zemlje.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.