ŠEF NEMAČKE DIPLOMATIJE ZIGMAR GABRIJEL: Srbija istrajno korača na putu u EU
Foto: Fonet

U POSETI BEOGRADU

ŠEF NEMAČKE DIPLOMATIJE ZIGMAR GABRIJEL: Srbija istrajno korača na putu u EU

Gabrijel je istakao da Nemačka podržava evropski put Srbije
Objavljeno:

Mihajlović: Sedam zahteva demonstranata nemaju veze sa Vladom, iza njih se krije nešto drugo!

- Iz tog razloga je važno da opozicija, civilno društvo, kritička štampa i nezavisne institucije mogu da igraju značajnu ulogu koja im pripada. Mirne demonstracije su izraz demokratskog procesa u kojem svako može da iskaže svoje mišljenje - dodao je on. Osvrćući se na izbegličku krizu, visoki nemački diplomata kaže da je njeno prevazilaženje ogroman zadatak za celu Evropu.

- Mi spadamo u one zemlje koje su prihvatile najveći broj izbeglica. Međutim znamo i za posebno opterećenje za Srbiju sa kojim se ona ponela u evropskom duhu. Stoga nam je svima bilo jasno da je Srbiji potrebna pomoć - rekao je on i podsetio da je bilateralna pomoć u 2016. godine iznosila 4,6 miliona dolara.

foto: Fonet

- Nećemo Srbiju ostaviti na cedilu ni u 2017. godini - istakao je Gabrijel. Komentarišući situaciju u regionu, on je ocenio da su regionalno pomirenje i dobrosusedski odnosi izuzetno važni.

ČEDA JOVANOVIĆ PODRŽAVA PROTESTE: Mladi su u bezizlaznoj situaciji i plaćaju cenu za naše gluposti!

- Znamo da se to ne može postići preko noći i da su rane prošlosti još prisutne. Dobro je što je Srbija u mnogim oblastima imala konstruktivnu ulogu prilikom stabilizacije odnosa u regionu - istakao je nemački ministar. On je dodao da je u poslednje vreme ponovo došlo do tenzija između Beograda i Prištine koje "ne doprinose stabilnosti regiona" izrazivši nadu da to i situacija u Makedoniji neće pokvariti pozitivne tendencije koje su poslednjih meseci bile prisutne na Zapadnom Balkanu.

(Espreso.co.rs / Blic / Agencije)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.