ŠEF NEMAČKE DIPLOMATIJE ZIGMAR GABRIJEL: Srbija istrajno korača na putu u EU
Foto: Fonet

U POSETI BEOGRADU

ŠEF NEMAČKE DIPLOMATIJE ZIGMAR GABRIJEL: Srbija istrajno korača na putu u EU

Gabrijel je istakao da Nemačka podržava evropski put Srbije
Objavljeno:

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel koji je doputovao u posetu Beogradu kaže da će Aleksandru Vučiću čestitati pobedu na predsedničkim izborima i pozdravlja činjenicu da je premijer odmah nakon izbora potvrdio ulazak u EU kao strateški cilj Srbije.

Gabrijel ističe da Nemačka podržava evropski put Srbije i da je plan tog putovanja spreman.

- Srbija je u poslednje vreme pokrenula impresivne i hrabre reforme. Sada je na Srbiji da istrajno korača na tom putu - rekao je on podsećajući da je već otvoreno osam pregovaračkih poglavlja sa EU od kojih su dva priremeno zatvorena.

foto: Fonet

- Međutim napredak na putu EU se ne meri toliko po broju otvorenih poglavlja koliko po napredovanju u ključnim oblastima - rekao je on, uz ocenu da je vladavina prava, odnosno poglavlja 23 i 24 "jezgro u procesu transformacije", a da pri tome i sloboda medija i izražavanja imaju naročit značaj.

Vučić je slavio ubedljivu pobedu na izborima, ali dan kasnije svi pričaju samo o ovoj situaciji! (FOTO) (VIDEO)

Nemačka, kako je dodao, takođe podržava dijalog Beograda i Prištine a za EU je važno da oba procesa, pregovori o pristupanju i normalizacija odnosa, teku paralelno.Učinjen je napredak u nekoliko oblasti ali mnogo toga još predstoji, "posebno osnivanje Zajednice srpskih opština. Iz tog razloga treba uskoro nastaviti sa dijalogom," istakao je on. Prema njegovim rečima, rezultat koji je Vučić postigao na predsedničkim izborima donosi i veću odgovornost.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.