PREMINULA BIVŠA MINISTARKA! Javljene tužne vesti
Ilustracija, Foto: Profimedia

Tuga u skoplju

PREMINULA BIVŠA MINISTARKA! Javljene tužne vesti

Rođena je 11. februara 1950. godine u Skoplju

Objavljeno: 15:50h

Bivša makedonska ministarka spoljnih poslova i poslanica SDSM Ilinka Mitreva preminula je u 72 godini života, objavila je danas ta vladajuća politička partija.Kako se navodi, kao jedan od osnivača stranke, Mitreva je trasirala put ka onome što je SDSM danas, odgovorna, državotvorna stranka.

Ističe se da je veliki doprinos profesorke Mitreve izgradnji i afirmaciji makedonske državnosti u vremenima koja su bila puna ozbiljnih izazova.

"Delo Mitreve ostaje trajno bogatstvo za makedonsku diplomatiju i primer odgovornog, državničkog odnosa prema funkciji, prema državi i budućnosti građana. Neka počiva u miru", napisano je na fejsbuk stranici SDSM.

Ilinka Mitreva rođena je 11. februara 1950. godine u Skoplju.

Nakon diplomiranja na Filološkom fakultetu u Skoplju – grupa romunske filologije 1973. godine, magistrirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, a potom i doktorirala na Filološkom fakultetu u Skoplju.

Kako su objavili lokalni mediji, radila je na Filološkom fakultetu u Skoplju od 1974, a poslanik u Sobranju Makedonije je bia od 1994. do 2001. godine.

Prvi put je ministar spoljnih poslva bila od 13. maja do 23. novembra 2001, kada je podnela ostavku, ali je ;nakon pobede SDSM na parlamentarnim izborima 2002. godine, ponovo bila na toj funkciji od 1. novembra 2002. do 26. avgusta 2006.

Ilinka Mitreva je odlikovana sa tri ordena Republike Francuske. Francuske ordene dobila 1998. i 2016. godine, a 2021. trećim – najvišim francuskim odlikovanjem – ; "Vitezom Legije časti".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.