S kim sve Srbija slavi Božić: Ovo su zemlje koje praznuju sa nama! (FOTO)
Foto: Beta

hristos se rodi!

S kim sve Srbija slavi Božić: Ovo su zemlje koje praznuju sa nama! (FOTO)

Veliki deo pravoslavaca poput onih u Grčkoj, Rumuniji, Bugarskoj preuzeli su čuveni Milankovićev kalendar na kongresu 1923. godine. Srbi su posle većanja, odlučili da ne prihvate kalendar srpskog naučnika, pa tako i dalje slavimo po starom Julijanskom kalendaru
Objavljeno:

Jerusalimska pravoslavna crkva

foto: Ap

Njena jurisdikcija prostire se na Izrael, Palestinu i Jordan. Sa sedištem u Jerusalimu, svetom gradu, ova patrijaršija broji nešto preko 130.000 vernika koji će Božić proslaviti po starom kalendaru. Vernici Jerusalimske patrijaršije za Badnji dan i Božić obilno jedu slatkiše - najčešće kadaif. Suvo voće,

poput urmi, kajsija, grožđa i šljiva, zajedno sa lešnicima, bademima ili orasima, takođe su popularni. Za Božić se tradicionalno spravlja poseban obrok pripremljen od jagnjećeg mesa.

Crnogorci

foto: Dragan Kadić

Iako nepriznata od strane Srpske pravoslavne crkve, njeni vernici proslaviće Božić istog datuma kada i vernici SPC.

Međutim, veći deo vernika priznaje isključivo Srpsku pravoslavnu crkvu, što je u ovom slučaju irelevantno jer obe slave Božić 7. januara. Takođe u Crnoj Gori znatno veći broj ljudi i dalje pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Dok se ne usklade veliki vernički časovnicii raznih duhovnih poglavara, mudraca i umnika, svake godine ćemo se podsećati onih koji slave kada i mi, ali i onih koji više “nisu sa nama”.

(Espreso.co.rs/whychristmas.co)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.