S kim sve Srbija slavi Božić: Ovo su zemlje koje praznuju sa nama! (FOTO)
Foto: Beta

hristos se rodi!

S kim sve Srbija slavi Božić: Ovo su zemlje koje praznuju sa nama! (FOTO)

Veliki deo pravoslavaca poput onih u Grčkoj, Rumuniji, Bugarskoj preuzeli su čuveni Milankovićev kalendar na kongresu 1923. godine. Srbi su posle većanja, odlučili da ne prihvate kalendar srpskog naučnika, pa tako i dalje slavimo po starom Julijanskom kalendaru
Objavljeno:

Gruzijci

Gruzijska pravoslavna crkva okuplja preko 3 miliona vernika. Na dan Božića, koji se proslavlja isto kad i u Srbiji Gruzijci izlaze na ulice, priređujući tradicionalnu paradu. Oblače posebnu odeću I kite Čičilaki, njihovu verziju božićnog drveta. U Gruziji na Badnje veče se čeka da sat otkuca 12 puta, a zatim počinje večera uz tradicionalno gruzijsko vino.

Makedonci

Makedonska pravoslavna crkva broji oko milion i po vernika. Upravo zbog svog naziva, nekoliko patrijaršija, na čelu sa Grčkom, odbija da prizna ovu crkvu. U svakom slučaju, Makedonci počinju proslavu Božića 5. januara, takozvanim "koledarenjem". Tada se po tradiciji, posećuju prijatelji i rodbina, pevaju se pesme i dele simbolični pokloni. Za Božić se pali badnjak i pozdravlja se tradicionalnim pozdravom, koji se koristi i u Srbiji – " Hristos se rodi!" a odgovara se "Navistina se rodi!"

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.