S kim sve Srbija slavi Božić: Ovo su zemlje koje praznuju sa nama! (FOTO)
Foto: Beta

hristos se rodi!

S kim sve Srbija slavi Božić: Ovo su zemlje koje praznuju sa nama! (FOTO)

Veliki deo pravoslavaca poput onih u Grčkoj, Rumuniji, Bugarskoj preuzeli su čuveni Milankovićev kalendar na kongresu 1923. godine. Srbi su posle većanja, odlučili da ne prihvate kalendar srpskog naučnika, pa tako i dalje slavimo po starom Julijanskom kalendaru
Objavljeno:

Egipatski Kopti

foto: AP

Oko 15 odsto stanovništva ove afričke zemlje spada u hrišćane, a 90 posto ovog dela populacije spada u Kopte, koji Božić proslavljaju 7.januara. Patrijaršija Aleksandrijske pravoslavne crkve prostire se na Egipat, Sudan,Tunis, Kongo, Libiju, Etiopiju,Kamerun, Južnu afriku.

Mesec koji prethodi Božiću na jeziku Egipćana zove se "Kiahk", a tradicionalni post traje 43 dana. Od 25.novembra do 6. janaura. Na dan Božića jedu se posebni kolači zvani "Kahk", koji se daruju I kao simboličan poklon.

Proslava Božića u Etiopskoj pravoslavnoj tevahedo crkvi naziva se Gana, a prethodi joj dan posta (u slučaju mnogih vernika, to znači potpuno uzdržavanje od hrane). Na dan Božića, hrišćani oblače belu odeću, a mnogi se odlučuju da tog dana nose tradicionalnu odoru ("šama"), napravljenu od pamuka i

ukrašenu svetlim prugama pri krajevima.

Rusi

Pod jurisdikciju ove crkve (sa sedištem u Moskvi) spadaju pravoslavni vernici koji slave Božić po starom Julijanskom kalendaru u Ukrajini, Belorusiji, Kazahstanu, Moldaviji i još nekim državama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Po običajima Ruske pravoslavne crkve porodice se okupljaju za stolom na Badnje veče, a zatim sledi posebna večera bez mesa. Glavno jelo se zove "kutja". Večera se priprema od različitih vrsta žitarica koje simbolizuju nadu, uz dodatak meda i maka (simboli sreće i mira). To se smatra Svetom večerom i servira se na belom stolnjaku koji simbolizuje belo platno u koje je Hrist uvijen po rođenju.

Ukrajinci

Kada deca na nebu ugledaju istočnu zvezdu, koja podseća vernike na Tri mudraca, u ukrajinskim domovima počinje Sveta večera. U kuće se unosi pšenica, što je star običaj nazvan "diduh" ("dedin duh"), koji potpomaže identifikaciju s precima.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.