S kim sve Srbija slavi Božić: Ovo su zemlje koje praznuju sa nama! (FOTO)
Foto: Beta

hristos se rodi!

S kim sve Srbija slavi Božić: Ovo su zemlje koje praznuju sa nama! (FOTO)

Veliki deo pravoslavaca poput onih u Grčkoj, Rumuniji, Bugarskoj preuzeli su čuveni Milankovićev kalendar na kongresu 1923. godine. Srbi su posle većanja, odlučili da ne prihvate kalendar srpskog naučnika, pa tako i dalje slavimo po starom Julijanskom kalendaru
Objavljeno:

Svake godine, negde pred 25. decembar kreće priča o dva Božića. Ko je u pravu, jesi li Julijanac ili Gregorijanac, itd. Kako ne bismo zalazili u tu polemiku, ovde ćemo se pozabaviti onim delom pravoslavnog sveta koji Božić slavi kada i mi, dakle 7. januara.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Veliki deo pravoslavaca poput onih u Grčkoj, Rumuniji, Bugarskoj preuzeli su čuveni Milankovićev kalendar na kongresu 1923. godine. Suštinski to je reformisani Julijanski kalendar, precizniji je od oba postojeća i po njemu je 25. januar po Gregorijanskom jednak 7.januaru po Julijanskom kalendaru.

foto: Beta

Srbi su posle većanja, odlučili da ne prihvate kalendar srpskog naučnika, pa tako i dalje slavimo po starom Julijanskom kalendaru, iako uvek postoje struje koje zagovaraju konačno usklađivanje sa ostatkom sveta.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.