HRVATI, NE RAČUNAJTE VIŠE NA AMERIKU, ONA JE SAD UZ SRBIJU: Hrvatska gori posle ovih reči bivšeg ambasadora SAD!
Foto: Fonet

Iz komšijskog ugla

HRVATI, NE RAČUNAJTE VIŠE NA AMERIKU, ONA JE SAD UZ SRBIJU: Hrvatska gori posle ovih reči bivšeg ambasadora SAD!

Srbija i Republika Srpska dobiće Ameriku pod vođstvom Rusije, upozorava prvi američki veleposlanik u Hrvatskoj
Objavljeno: 10:15h

Hrvatska će morati potpuno usredsredi na EU i neće više moći da računa na Sjedinjene Američke Države. Srbija i Republika Srpska će pak dobiti “Ameriku pod vodstvom Rusije. Tako je, samo nekoliko minuta nakon što je Donald Tramp održao pobednički govor, rezultate američkih izbora prokomentisao prvi američki veleposlanik u Hrvatskoj Piter Galbrajt.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Izbor Trumpa pokazuje manjkavosti izbornog sastava i otvara vrata daljnjoj politizaciji pravosuđa, samo su neke od negativnih, gotovo apokaliptičnih prognoza tog demokrata i bivšeg senatora države Vermont. Trampova retorika se, priznaje, promenila u pobedničkom govoru u odnosu na onu u kampanji, ali hoće li se isto dogoditi i s politikom proklamiranom za vreme predsedničke trke, tek treba videti.

foto: Printscreen Youtube/Al Jazeera Balkans

Kakvi će biti odnosi SAD-a prema svetu i Hrvatskoj, pitali su Galbrajta. Ko zna, rezignirano odgovara.

- Tramp se divi ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i doživljava Rusiju kao američkog prirodnog saveznika. Želi da raspusti NATO. Kaže da će ukinuti sporazum s Iranom, a nema čime da ga zameni. Najavljivao je da će anulirati trgovinske dogovore i predložiti fiskalne politike koje bi utrostručile deficit.

Globalna recesija je jedna mogućnost. Prećutno priznavanje ruske aneksije Krima je druga - sumira.

S Hilari Klinton bi se znalo što se može očekivati u odnosu na Evropu, ali i na Hrvatsku te na područje jugoistočne Evrope, ali Tramp je nepoznanica.

foto: Reuters

Svejedno, prognoze su mračne.

- Ako provede ono što je najavljivao, poput trgovinskog rata s Kinom, ukidanja NAFTA-e (Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini), protera imigrante i sreže poreze, nastupiće globalna recesija koja će zahvatiti i Hrvatsku - smatra Galbrajt.

Politički, Hrvatska više neće moći da računa na SAD i vreme je da oči uperi potpuno prema Briselu, dodaje. Ipak, veći problem vidi u hrvatskom susedstvu, posebno zbog ruskog utecaja koji, bez američke protivteže, sve više jača.

- Srbija i Republika Srpska imaće Ameriku pod ruskim vodstvom - kaže Galbrajt.

Ali, izbor Trumpa predstavlja i problem unutar SAD-a.

foto: Nemanja Pančić, Reuters

- Za sad izgleda da je Hilari Klinton osvojila više glasova nego Trump. Već drugi put u zadnjih pet izbora republikanski kandidat dobija manje glasova od demokrata, ali postaje predsednik. To pak postavlja pitanje o održivosti američke demokracije - zabrinut je Galbrajt prisećajući se kako je 2000. godine demokratski kandidat Al Gor dobio pola miliona glasova više, ali pobedu je elektorskim glasovima odneo republikanac Džordž Buš.

S tih izbora datira i odluka Vrhovnog suda kojom je odbijen zahtev Ala Gora za prebrojavanjem i uvažavanjem neprebrojanih glasačkih listića u važnoj državi, Floridi.

- Poverenje u pravosuđe već je doseglo dno nakon što je Vrhovni sud 2000. odlučio na osnovi osobnih preferencija a ne zakona - smatra Galbrajt te dodaje: Trump je u kampanji obećavao da će još politizovati Vrhovni sud. SAD nemaju neozavisno sudstvo i to takođe umanjuje naše poverenje u institucije.

(Espreso.co.rs / Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.