LEKAR ALEKSANDAR SE RAZVEO, A ONDA JE UPOZNAO IVANA: Ubrzo su počeli ZABRANJENU VEZU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

SVE JE OKEJ

LEKAR ALEKSANDAR SE RAZVEO, A ONDA JE UPOZNAO IVANA: Ubrzo su počeli ZABRANJENU VEZU!

On je bio oženjen

Objavljeno:

Hrvatska Glorija je objavila priču o lekaru Aleksandru iz Osijeka i velikim promenama u njegovom emotivnom životu. Prenosimo deo ove priče:

"Kad bi se snimala hrvatska verzija američkog filma "Planina Brokeback”, umjesto zabranjene veze gej kauboja u brdima Vajominga mogla bi se prikazati istinita ljubavna priča dvojice visokoobrazovanih muškaraca iz Slavonije. Ali nedavno objavljena autobiografska knjiga “Imati muda”, debitantsko delo Aleksandra Kibela (36), nipošto nije pisana s tim ciljem.

Da, osječki lekar i naučnik progovara o homoseksualnosti koju je spoznao u kasnijoj dobi, nakon susreta s profesorom istorije i nemačkog jezika Ivanom Ptičarom (27), ali tome je posvetio tek poslednju četvrtinu literarne ispovesti od 280 stranica. Jer opisuje i svoju borbu sa siromaštvom, odrastanje u disfunkcionalnoj porodici, život u različitim sredinama, izazove u obrazovanju i zapošljavanju...

- Želeo sam da moj stil bude jednostavan i pitak, mestimično šaljiv i sarkastičan, a u skladu s tim sam odabrao otkačen i poluvulgaran naslov. Pisanje sam doživeo kao suočavanje s nekim neprilikama i izazovima i hteo poručiti da je važno s njima se hrabro uhvatiti u koštac. Naravno da pojam “imati muda” ne podrazumeva da osoba nema strahove, jer i ja sam ih imao mnogo. No treba ih prevladati, imati muda s njima se suočiti i doneti odluke za vlastiti boljitak. Pritom se one ne moraju nužno uklapati u očekivanja sredine i biti u skladu s onim što društvo očekuje od pojedinca - objašnjava Aleksandar, koji tokom pisanja nikome nije odavao detalje.

Jedino je prijateljici Ani, koja mu je posle bila kuma na venčanju s Ivanom, poslao nekoliko prvih stranica kako bi na temelju njezinog utiska ocenio ima li smisla nastaviti. Želeo je odustati nebrojeno puta jer mu je suočavanje s prošlošću bilo emotivno iscrpljujuće, a ponovno “procenjivanje” proživljenih događaja veoma teško. No, s druge strane, osećao je da pisanje deluje lekovito pa je i iz toga crpio motivaciju.

Aleksandar Kibel je čovjek bogate karijere - specijalist je interne medicine, subspecijalist kardiologije, doktor nauka i docent na Medicinskom fakultetu u Osijeku - a o pisanju knjige je razmišljao nekoliko godina. Imao je ideju da ona bude obraćanje njegovoj kćeri Nori, koja će uskoro proslaviti deveti rođendan, s ciljem da jednog dana bolje shvati zašto je donio određene odluke i stekne uvid u njegov život. Svjestan je da će je čitati i pripadnici LGBTQ populacije, kojima bi njegova iskustva mogla pomoći da se izbore za svoja prava, ohrabre za otvoreniji život i budu ono što jesu."

Bonus video:

00:30

SNIMAK KRAĐE U SKADARSKOJ: Pogledajte trenutak teškog lopovluka

(Espreso/Glorija.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.