UHAPŠEN DRAGAN KOVAČEVIĆ: Hitna akcija policije
Dragan Kovačević, Foto: Printscreen/Youtube

HAOS U HRVATSKOJ

UHAPŠEN DRAGAN KOVAČEVIĆ: Hitna akcija policije

Nije poznato je li reč o nastavku istrage u tzv. aferi Janaf

Objavljeno: 09:47h

Prema neslužbenim informacijama, policija je po nalogu USKOK-a ponovno uhapsila bivšeg direktora kompanije Janaf, Dragana Kovačevića.

Za sada se ne zna što mu se stavlja na teret niti da li je još neko osim njega uhapšen.

Takođe, nije poznato je li reč o nastavku istrage u tzv. aferi Janaf ili je reč o novom slučaju.

Iz Ravnateljeva policije su potvrdili da je u toku realizacija kriminalističkog istraživanja nad više osoba zbog koruptivnih kaznenih dela koje policija sprovodi u suradnji sa USKOK-om. Dodali su da više od toga u ovoj fazi ne mogu reći.

U aferi vezanoj za Janaf i kompaniju Elektrocentar Petek, osumnjičeno je čak 13 osoba, a među njima su uz Dragana Kovačevića i bivši HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, bivši SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i vlasnik kompanije Elektrocentar Petek, Krešo Petek.

USKOK sumnja da je Dragan Kovačević, koji se sumnjiči za trgovanje uticajem, primio mito od 1,9 miliona kuna kako bi svojim saradnicima u Janafu dodelio nekoliko poslova kompanije Elektrocentar Petek u vrednosti od 40 milijuna kuna. On je drugoosumnjičeni u aferi, dok je vlasnik Krešo Petek prvoosumnjičeni.

Krešo Petek je, sumnja USKOK, od septembra 2019. do 17. septembra 2020. s Kovačevićem dogovorio da će mu kao nagradu za preduzimanje svih radnji da se osigura kompanija dodeliti građevinskih i inženjerskih radova gde je Janaf bio naručitelj u iznosu od 40 miliona kuna, dati mito od 1,9 miliona kuna, koje mu je u gotovini i predao 11. novembra 2019.

Trećeosumnjičeni, koji je prema prijavi, u tome sudelovao bio je Vlado Zorić, direktor Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu, a četvrtoosumnjičeni Damir Vrbanec, takođe direktor u Janafu. Na samo jednom projektu u Omišlju kompanija je uprihodila oko 20 miliona kuna. Istragom je obuhvaćen i Vatroslav Sablić iz kompanije Luvis.

Kada je reč o SDP-ovom gradonačelniku Vinku Grgiću, kao šestoosumnjičenom, USKOK sumnja da je dogovorio da će za 100.000 kuna mita preduzeti sve radnje da kompanija pobedi na takmičenju za solarnu elektranu, projektu vrednom 4,1 milionkuna. Osumnjičeni su i Iva Šuler iz kompanije Nabava, i Zvonko Maras iz Solarne tehnologije, kompanije koja je bila u zajednici s Petekovom kompanijom.

Dražena Barišića, HDZ-ovog gradonačelnika Velike Gorice, sumnjiče za trgovanje uticajem i zloupotrebu položaja i ovlasti. USKOK sumnja da je od septembra 2019. do 17. septembra 2020. kao gradonačelnik Velike Gorice s Petekom dogovorio da će preduzeti sve radnje da se kompaniji na javnom takmičenju za pročistač osigura sve da pobedi. Dogovor je realizovan tako da je Barišić od predsednika Uprave VG Vodoopskrbe Tomislava Jelisaveca tražio da preduzme niz nezakonitih radnji kako bi kompanija prošla na takmičenju i dobila posao vredan 148 miliona kuna s PDV-om.

Slično se događalo i kod projekta sastava javne rasvete, vrednog 33 miliona kuna. Barišić je, sumnja USKOK, izmanipulisao postupak javne nabave za projektnu dokumentaciju. Osumnjičene su i Mirjana Prodan, i Katarina Gašparac iz Vg Vodoopskrbe.

Nedugo nakon prvog hapšenja Kovačevića, Županijski sud u Zagrebu je po predlogu USKOK-a blokirao njegovu imovinu ukupne vrednosti oko 25 miliona kuna.

Najveći deo tog iznosa, gotovo 19 miliona kuna, zaplenjen je u gotovini koju je Kovačević sakrio neposredno pre hapšenja na dve lokacije u Samoboru i Zagrebu i na njegovim bankovnim računima.

Osim toga, sud mu je blokirao nekretnine, mahom stanove, poslovne prostore i pripadajuće garaže na osam lokacija u Zagrebu. I to ne samo Kovačeviću, nego i nekretnine koje glase na njegovu suprugu i na ime njegove kompanije Finkor i Eko-glob.

Bonus video:

04:29

NEMANJA JE NAJBOLJI KUVAR NA BRODU! Otkrio nam je tajnu svoje kuhinje i šta to njegovu hranu čini ukusnom!

(Espreso/jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.