DA LI ĆE OVE GODINE LETOVANJE BITI PAPRENO?! Spisak cena u Hrvatskom letovalištu, kao i meni!
Hrvatska, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ANTONIO BAT

LETOVANJE

DA LI ĆE OVE GODINE LETOVANJE BITI PAPRENO?! Spisak cena u Hrvatskom letovalištu, kao i meni!

Hoteli, zbog neizvesnosti situacije sa pandemijom, nisu stimulisali rani buking, te oni gledaju to da nadomeste sa popustima na rezervaciju u aprilu i maju

Objavljeno:

Pripreme za letovanje su uveliko u toku, a građani Srbije usled situacije prouzrokovane korona virusom sve više "merkaju" hrvatsku jadransku obalu. Naši građani mogu da uđu u Hrvatsku bez negativnog PCR testa u slučaju da su vakcinisani sa obe doze vakcine, uključujući i rusku i kinesku vakcinu; da su preležali kovid 19 u poslednjih 6 meseci; ili da imaju urađen brzi antigenski test priznat u EU.

Potrebno je istaći i da za prelazak granice potrebno da istekne obavezan rok od 14 dana nakon druge doze vakcine, jer se prema rečima Krunoslava Capaka, direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, tada razvija maksimalan imunitet. Kad se sve to "sabere", a istovremeno uzmu u obzir najave da u Hrvatskoj ne treba očekivati veće cene nego prošle, korona godine, ova susedna zemlja vrlo lako bi mogla da bude jedna od poželjnih destinacija za letovanje.

Cene smeštaja na nivou 2020. godine

O uspešnosti ovogodišnje sezone u Hrvatskoj, iz industrije turizma, su kako kažu optimistični. Očekuje se da cene budu na nivou prošle godine, što je svakako niže jer je 2019. godine turizam u Hrvatskoj radio punom parom. Što se tiče cene smeštaja, one variraju kako od lokacije koju odaberete na jadranskoj obali, do vrste smeštaja i broja "zvezdica".

Zoran Arsenović iz agencije "Big Blue" kaže da su sačekali da se obelodani i definiše tačna regulativa kako bi izašli sa ponudom, i da očekuje da će ova sezona biti uspešna zbog više faktora.

- Verujemo da će biti veća tražnja za aranžmane u Hrvatskoj, zbog zatvaranja nekih drugih evropskih država, kao što su Italija i Francuska - kaže Arsenović za "Blic Biznis".

On dodaje da blizina Hrvatske, kako geografska tako i kulturna jedan od presudnih faktora zašto će se naši građani odlučiti na letovanje u Hrvatskoj.

to se tiče cena, Arsenović smatra da će one ostati na nivou 2020. godine.

- Hoteli, zbog neizvesnosti situacije sa pandemijom, nisu stimulisali rani buking, te oni gledaju to da nadomeste sa popustima na rezervaciju u aprilu i maju. Popusti koje nude su između 15 i 20 odsto - kaže Arsenović.

On zaključuje da iako popusti nisu toliko veliki, oni svakako znače zato što najveći broj ljudi, tj. porodica odlučuje za samostalan prevoz te im ovi popusti smanjuju troškove sa te strane.

Tako se cene smeštaja u hotelima na severu hrvatske obale kreću 36 eura do 165 evra za noćenje po osobi, i to u Rovinju od 40 do 165 evra, u Opatiji između 85 i 115, Poreču od 36 do 85, Lošinju od 70 do 150 i Puli od 67 do 79 evra.

Na jugu, od turista se očekuje da plate od 30 do 100 evra za noćenje u Dubrovniku i oko 40 evra u Makarskoj.

Što se tiče privatnog smeštaja teško da se može naći od otprilike 20-ak evra za sobu ili studio apartman. Sa druge strane za veće apartmane, sa boljom lokacijom cene idu i preko 70 evra za noćenje.

Ostali troškovi

Za jedan obrok na hrvatskom primorju, prema podacima dostupnim na internetu, potrebno je izdvojiti u proseku 8 evra, s' tim što ako želite da sednete u neki pristojan restoran morate da očekujete da će cene biti znatno više, od 26 evra za ručak pa na gore.

Što se tiče cena pića one variraju u zavisnosti od lokacije. Tako se cena kafe kreće između 1 i 4 evra. Pivo će vas koštati između 1,5 i 6,5 evra, u kafićima i restoranima, ili upola jeftinije u radnjama. Vino košta u proseku oko 6 evra.

Ostale namirnice, voće, povrće itd. su skuplje oko 60 odsto u poređenju sa cenama u Beogradu.

Bonus video:

00:29

POBEDIMO KORONU! Grad Beograd i Gorica Popović pozivaju sve da se VAKCINIŠU

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.