TUGA U HRVATSKOM PORODILIŠTU: Na Uskrs umrla dvomesečna beba koju su oduzeli od svoje majke!
ilustracija, Foto: Profimedia

strašno!

TUGA U HRVATSKOM PORODILIŠTU: Na Uskrs umrla dvomesečna beba koju su oduzeli od svoje majke!

Devojčica je oduzeta majci nakon mesec i po od preuranjenog porođaja 11. februara ove godine

Objavljeno:

Nekoliko sati pre nego što je na odeljenju intenzivne nege dečje bolnice u Klaićevoj u Zagrebu borbu za život izgubila dvoipogodišnja devojčica čiji je slučaj na noge dignuo celu Hrvatsku, u sobi doma Klasje u Osijeku u prvim je satima Uskrsa u kolevci preminula devojčica koja bi za nekoliko dana napunila tek dva meseca.

I u dok se u prvom slučaju radilo o detetu koje je novogradiški Centar za socialni rad vratio biološkoj porodici, u kojoj ga je usmrtila vlastita majka, u osječkom slučaju Centar za socijalni rad dete je nakon rođenja sredinom februara ove godine odvojilo od biološke majke i predalo ga na čuvanje u dom, gde je umrlo.

Problemi u porodici

- Oduzeli su mi dete da mu ne naštetim, a umrlo je u njihovim rukama - kaže nam majka koju je policija izvestila o smrti novorođenčeta u Klasju. U utorak je prema nalogu osječkog Županijskog državnogtužilaštva u bolnici obavljena obdukcija, a premda konačni rezultati neće biti poznati još najmanje nedelju dana, od više je izvora potvrđeno da preliminarni rezultati ukazuju na sumnju da je beba umrla od upale pluća.

Devojčica je oduzeta majci nakon mesec i po od preuranjenog porođaja 11. februara ove godine te je nakon nepunih mesec dana, 8. mart, iz bolnice premeštena na odeljenje odojčadi Centra Klasje. Prema odluci Centra za socijalni rad, beba je izdvojena jer se smatralo da za nju postoji opasnost zbog neuredne terapije za dijabetes majke, ali i rizičnih faktora samog deteta.

- Kao glavni razlog za oduzimanje deteta su naveli odlazak supruge iz bolnice na vlastitu odgovornost i to su smatrali nemarnim ponašanjem kojim bi mogla ugroziti život deteta, no ona je to učinila zato što kod kuće imamo još šestero dece, a zbog posla se ne mogu celo vreme brinuti o njima - kaže nam otac. Inače, ni on ni majka ne kriju da im je Centar i pre privremeno oduzimao neko od dece i davao ga hraniteljskim porodicama, no od 2017. svi žive zajedno.

Bez simptoma

- Čitavo vreme se hvataju za tu prošlost i stalno je svuda citiraju, ne dajući nam priliku da se dokažemo kao roditelji. Nikako mi nije jasno kako to da se brinemo za šestero ostale dece i to možemo, a da bi moja supruga ugrozila život našeg sedmog, novorođenog deteta - kaže otac.

Nakon oduzimanja devojčice roditelji su joj redovno dolazili u Klasje u posete, a kada su predzadnji put bili u poseti, 1. aprila, primijetili su, kažu, da dete teško diše, na šta su skrenuli požnju medicinskoj sestri rekavši joj da dete odvedu pedijatru dan kasnije, u petak.

- Kada smo za dva dana ponovno došli, dete je još teže disalo, ali sestra je rekla da je u pitanju prehlada te da nije bilo potrebe za pregledom. Te noći je beba umrla - kaže otac. Upravnica Doma Miranda Glavaš-Kul rekla je da je čitav Dom tužan i u šoku zbog smrti deteta te da je ono imalo svu moguću pomoć.

- Redovno je vođeno na preglede i hranjeno - kaže upravnica te dodaje da dete nije imalo respiratornih problema ni temperaturu i da ništa nije ukazivalo na ovako užasan sled događaja.

Bonus video:

00:29

POBEDIMO KORONU! Grad Beograd i Gorica Popović pozivaju sve da se VAKCINIŠU

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.