OPAKI HRVATSKI NARKO BOS PAO: Aničić još 2012. godine prebacio 100 kilograma kokaina u Evropu
Foto: Profimedia

PAO NARKO BOS

OPAKI HRVATSKI NARKO BOS PAO: Aničić još 2012. godine prebacio 100 kilograma kokaina u Evropu

Organizacija je pala u operaciju pod nazivom Paučina koja se izvodila u Austriji i Sloveniji, u kojoj je utvrđeno da je ta grupa prevozila velike količine droge sa Bahama i Dominikanske Republike na takozvani Stari kontinent

Objavljeno:

Policija u Kostariki uhapsila je 45-godišnjeg hrvatskog državljanina Miroslava Aničića, osumnjičenog za povezanost sa trgovinom droge, na temelju naloga za hapšenje koji je za njim raspisala Hrvatska.

Aničić je uhapšen pored svoje kuće u mestu Boka de Arenal, u provinciji Alejuela na severu Kostarike, objavio je danas lokalni portal San Karlos Digital, prenosi agencija Hina.

Kako prenosi portal Diario Extra izveštaj projekta o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) on je 2012. godine uhapšen, zajedno sa 8 članova međunarodne mreže krijumčarenja kokaina, kao rezultat istrage Hrvatskog ureda za borbu protiv korupcije i kriminala (USKOK).

Organizacija je pala u operaciju pod nazivom „Paučina“ koja se izvodila u Austriji i Sloveniji, u kojoj je utvrđeno da je ta grupa prevozila velike količine droge sa Bahama i Dominikanske Republike na takozvani Stari kontinent.

Pored toga, primetili su da su "optuženi koristili iznajmljeni privatni avion za prevoz droge iz Južne Amerike u Evropu. Deo droge prodat je na hrvatskom tržištu, a ostatak u zapadnoevropskim zemljama".

Publikacija ukazuje na Aničića kao vođu grupe zajedno sa ženom koja, poput njega, ima hrvatsko i kanadsko državljanstvo, a koju su predvodili drugi Hrvati, Kolumbijac i bosanski Srbin.

"Austrijska policija zaustavila se i pretražila iznajmljeno vozilo kojim su upravljali Aničić i jedan od ostalih osumnjičenih. Policija je pronašla više od 100 kilograma kokaina, čija je procenjena vrednost blizu 4 miliona evra (5,2 miliona američkih dolara).Droga je u Evropu stigla preko aerodroma u Stuttgartu, gde su ih Aničić i njegovi saoptuženi prebacili u iznajmljeni automobil “, naglasio je OCCRP.

U to vreme USKOK je pripisao Aničiću i njegovim saradnicima u Kolumbiji organizaciju niza kupovine kokaina iz spomenute južnoameričke zemlje do aerodroma Zagreb, gde su zaposleni na ovom i drugim terminalima u Evropi bili pritvoreni zbog saradnje sa mafijom.

Policija ga je privela na osnovu Interpolove potrenice, a Hrvatska je raspisala nalog za njegovo hapšenje još 2018. godine.

Aničić se od 2019. godine nalazio u Kostariki, piše San Karlos Digital.

Kostarikanska policija je sledila njegov trag poslednjih šest meseci, sve dok ga nije pronašla u Boka de Arenalu.

Sud u tom mestu bi trebalo da odluči o njegovom izručenju Hrvatskoj.

(Espreso/Tanjug/Diario ekstra)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.