HRVATSKA DOBIJA RUSKU VAKCINU: Da li je Plenković zaobišao EU?
Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL

STIŽE SPUTNJIK V U HRVATSKU

HRVATSKA DOBIJA RUSKU VAKCINU: Da li je Plenković zaobišao EU?

Izvori iz vrha HDZ-a bliski Plenkoviću za Jutarnji list potvrđuju informacije i kažu kako je cilj da sledećih sedmica u Hrvatsku stigne respektabilna količina ruskog cepiva

Objavljeno:

Zagreb -- Hrvatskoj je cilj da sledećih sedmica nabavi najmanje milion doza ruske vakcine Sputnjik V, moguće je čak i više od toga ako bude potrebe, piše Jutarnji list.

Neslužbeno se spominje čak i do dva miliona, piše taj portal.

Time bi Hrvatska, uz pošiljke drugih proizvođača cepiva, do leta mogla da ima vakcinisano 70 odsto populacije, koliko je, veruje se, potrebno da bi se epidemija zaustavila, a to je onda i odličan start za turističku sezonu od koje zavisi hrvatska privreda.

Izvori iz vrha HDZ-a bliski Plenkoviću za Jutarnji list potvrđuju informacije i kažu kako je cilj da sledećih sedmica u Hrvatsku stigne respektabilna količina ruskog cepiva, najmanje milion doza.

Plan je takav da će Hrvatska dobiti vakcine pre nego što ga odobri Evropska agencija za lekove (EMA), a onda čekati dozvolu EMA-e kako bi odmah mogla početi s vakcinacijom.

Bude li, kažu naši izvori, EMA odugovlačila, onda i hrvatska Agencija za lekove i medicinske proizvode (Halmed) ima načina da odobri vakcinu i pre nego što to napravi krovna agencija Evropske unije.

Pregovori s ruskom stranom, govore izvori, počeli su očetkom februara kada je ugledni naučni časopis Lancet objavio da je ruski Sputnjik V sigurna i delotvorna vakcina.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman su pregovarali s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, koji je krajem decembra prošle godine nakon čak 16 godina posetio Hrvatsku i sastao se s celim državnim vrhom.

Treća faza

Plenković je ispočetka bio vrlo oprezan u vezi s ruskom vakcinom, jer njihova i kineska vakcina nisu imali treću fazu ispitivanja koja je bitna.

Ali, sve se promenilo nakon što je postalo jasno da postoji zastoj u isporuci vakcina Evropi, a nakon Lanceta je i Plenković je shvatio da nema šta da čeka.

Ne treba zaboraviti ni da u svom kabinetu ima dvojicu posebnih savetnika, za spoljnu politiku i za društvena pitanja, Matu Granića i Zvonka Kusića, koji su obojica bivši dekani Medicinskog fakulteta, a kako smo ranije čuli, i neki od članova Znanstvenog saveta Plenkoviću su sugerisali da nema šta da čeka s ruskom vakcinom.

"Hrvatska štiti svoje interese i važno je da cepivo dobijemo prije nego što ga EMA odobri jer onda ne ovisimo o raspodeli unutar EU, nego sami o sebi, što je naše pravo, a nakon toga ćemo, strogo poštujući pravila, početi s cepljenjem. Time ne kršimo nijedno pravilo Evropske unije", kaže sagovornik Jutarnjeg lista.

I Vili Beroš, ministar zdravstva, više je puta, razgovarao s ruskim predstavnikom u Hrvatskoj, a najveći izazov bio je pronaći način registracije vakcina.

Rusija je sa svojom vakcinom aplicirala prema EU i očekuje se da bi odobrenje EMA-e trebalo da dobije u matru ili aprilu.

(Espreso/Jutranjilist)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.