HRVATI ISKOPIRALI SRBIJU: Ugovorili milion Sputnjika V
Ruska vakcina protiv korona virusa, Foto: Profimedia

VAKCINA PROTIV KORONA VIRUSA

HRVATI ISKOPIRALI SRBIJU: Ugovorili milion Sputnjika V

Premijer Plenković ispočetka je bio vrlo oprezan u vezi s ruskom vakcinom jer njihovo i kinesko cepivo nisu imali treću fazu ispitivanja koja je bitna

Objavljeno:

Hrvatskoj je cilj sledećih nedelja nabaviti najmanje milion doza ruskog cepiva protiv covida-19 Sputnjik V, moguće je čak i više od toga bude li potrebe, a neslužbeno se spominje čak i do dva miliona, ekskluzivno saznaje Jutarnji list. Time bi Hrvatska, uz pošiljke drugih proizvođača cepiva, do leta mogla imati vakcinisano 70 odsto populacije, koliko je, veruje se, potrebno da bi se epidemija zaustavila, a to je onda i odličan start za turističku sezonu o kojoj je zavisno hrvatsko gospodarstvo.

Visoki izvori iz HDZ-a bliski Plenkoviću za Jutarnji list potvrđuju naše informacije i kažu kako je cilj da sledećih nedelja u Hrvatsku stigne respektabilna količina ruskog cepiva, najmanje milion doza, a plan je takav da će Hrvatska dobiti cepivo prije nego što ga odobri Evropska agencija za lekove (EMA), a onda čekati dozvolu EMA-e kako bi odmah mogla početi s vakcinisanjem. Bude li, kažu naši izvori, EMA odugovlačila, onda i naša Agencija za lekove i medicinske proizvode (Halmed) ima načina da odobri vakcinu i prije nego što to napravi krovna agencija Evropske unije.

Pregovori s ruskom stranom, govore nam izvori, počeli su čim je početkom febriara ugledni naučni časopis Lancet objavio da je ruski Sputnjik V sigurno i učinkovito cepivo. Premijer Plenković i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izravno su pregovarali s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, koji je krajem decembra prošle godine nakon čak 16 godina posetio Hrvatsku i sastao se s celim državnim vrhom.

Treća faza

Premijer Plenković ispočetka je bio vrlo oprezan u vezi s ruskom vakcinom jer njihovo i kinesko cepivo nisu imali treću fazu ispitivanja koja je bitna. No, sve se promenilo nakon što je postalo jasno da postoji zastoj u isporuci cepiva Eveopi, a nakon Lanceta je i premijer shvatio da nema što čekati. Ne treba zaboraviti ni da u svom kabinetu ima dvojicu posebnih savetnika, za spoljnu politiku i za društvena pitanja, Matu Granića i Zvonka Kusića, koji su obojica bivši dekani Medicinskog fakulteta, a kako smo ranije čuli, i neki od članova Naučnog saveta premijeru su sugerisali da nema što čekati s ruskim cepivom.

- Hrvatska štiti svoje interese i važno je da cepivo dobijemo pre nego što ga EMA odobri jer onda ne ovisimo o raspodeli unutar EU, nego sami o sebi, što je naše pravo, a nakon toga ćemo, strogo poštujući pravila, početi s vakcinisanjem. Time ne kršimo nijedno pravilo Evropske unije - kaže naš sugovornik.

I Vili Beroš, ministar zdravlja, više je puta, saznajemo, razgovarao s ruskim veleposlanikom u Hrvatskoj, a najveći izazov bio je pronaći način registracije cepiva. Rusija je sa svojim cepivom aplicirala prema EU i očekuje se da bi odobrenje EMA-e trebala dobiti u martu ili aprilu. Od Halmeda je, saznajemo, takođe zatraženo da sve prouče i daju procenu sigurnosti i učinkovitosti cepiva. Naravno, reč je o vrlo važnom potpisu za odobrenje tako da se očekuje i odgovor Halmeda.

Inače, u utorak je rusko Ministarstvo zdravlja objavilo kako su istraživanja pokazala da je Sputnjik V učinkovit protiv britanskog, južnoafričkog i brazilskog soja.

Vektorsko cepivo

Sputnjik V spada u vektorska cepiva, baš kao i tzv. oxfordsko cepivo koje su razvili Sveučilište Oxford i AstraZeneca. Ruski predsednik Vladimir Putin šokirao je svet 11. avgusta prošle godine svojom objavom da je u Rusiji odobreno prvo cepivo protiv koronavirusa pre početka treće faze kliničkih ispitivanja koja je počela početkom septembra. Naučnici širom sveta, posebno na Zapadu, kritikovali su takav postupak. Do danas je više od 20 zemalja, uključujući šest zemalja Južne Amerike, odobrilo to cepivo te im se distribuiraju milioni doza. Srbija je odobrila Sputnjik V još 31. decembra 2020. godine. Prošle nedelje Srpski predsednik Aleksandar Vučić najavio da će se to cepivo proizvoditi i u Srbiji. Bosna i Hercegovina je 8. februara odobrila Sputnjik, a u Crnoj Gori se to cepivo očekuje u drugoj polovini februara. Mađarska je kao prva članica EU u januaru prva odobrila Sputnjik V, a prošli nedelje je počela i s vakcinisanjem. Mađarska je zasad dobila prvih 40.000 doza, a naručila je dva miliona doza koje bi trebale biti isporučene u sledeća tri meseca.

- Prema informacijama zaprimljenima od EMA-e, proizvođaču cepiva Sputnjik V zasad je pružen naučni savet, u sklopu kojeg je informisan o važećim regulatornim i naučnim smjernicama za razvoj cepiva. Kao i kod prethodno odobrenih cepiva, kad postupak ocene a potom i odobravanja bude pokrenut, Poverenstvo za humane lekove pri EMA-i provest će temeljitu naučno-stručnu ocenu te doneti zaključak o delotvornosti, sigurnosti i kakvoći. Prema najnovijim informacijama, očekuje se da bi postupak mogao biti pokrenut sredinom marta, stoga očekujemo brzo odobravanje -rekla je Ivana Šipić Gavrilović iz Halmeda.

Bonus video:

(Espreso/jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.