PROFESOR ME JE UHVATIO ZA LICE I GURNUO MI JEZIK U USTA: Ispovest studentkinje FILOZOFSKOG koja je digla HR na noge
Devojka, Foto: Profimedia

SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE U ZAGREBU

PROFESOR ME JE UHVATIO ZA LICE I GURNUO MI JEZIK U USTA: Ispovest studentkinje FILOZOFSKOG koja je digla HR na noge

Studenti Filozofskog fakulteta žalili su se ovom profesoru studentskom ombudsmanu još 2016. godine, ali odgovor nisu dobili

Objavljeno:

Bivši student Filozofskog fakulteta u Zagrebu odlučila je da razgovara o seksualnom zlostavljanju koje je doživela u toj instituciji. Ona je za RTL Direkt rekla da ju je profesor poljubio nakon jedne konsultacije, nakon čega je bila u šoku.

- Posle duge konsultacije, pozdravio sam ih iza zatvorenih vrata, u tom trenutku me je obema rukama uhvatio za lice, lagano povukao prema sebi i poljubio, gurnuvši mi jezik bukvalno u usta. Znam da sam skočila unazad, da sam bila u totalnom šoku, izletela vičući da moram da idem, da me čeka dečko, rekla je studentkinja koja nije prijavila slučaj.

Prema rečima studenta, sledeći put kada joj je profesor stavio ruku na koleno tokom konsultacija, rekla mu je da bi radije održavala njihovu vezu profesionalnom, nakon čega je sve prestalo.

- Čuo sam izjave tipa „nulta tolerancija“, tipa „neka institucije rade svoj posao“ i tipa „niko nije kriv dok ne bude osuđen“. Čim čujem takvu izjavu, za mene je znak za uzbunu da Univerzitet nije spreman da se suoči sa problemom, komentarisao je slučajeve bivšeg rektora Alekse Bjeliša, a ceo ovaj događaj osudila je i bivša ministarka obrazovanja Blaženka Divjak.

- Zapravo, ne radi ništa na zaštiti žrtava, i ovde je očigledno, s obzirom na to koliko je mladih žena već prijavilo, da ih zaista treba zaštititi i da konačno treba preći sa reči na dela - rekla je Divjak .

Naime, studenti Filozofskog fakulteta žalili su se studentskoj ombudsmanki na ovog profesora još 2016. godine, ali odgovor nisu dobili.

- Prema razgovorima sa kolegama posle tog događaja, na fakultetima je zapravo vladala klima odobravanja svega ovoga, barem nekih profesora, i da su iskoristili ono što su uradili sa mladim studentima koji su naivni i željni karijere ili nešto slično, kaže student, razmatra kako se na taj način štite.

Slučajeve zlostavljanja otkrio je portal Telegram, što je podstaklo još nekoliko studentica da prijave svoja bolna iskustva sa profesorom kojeg je rektor Damir Boras proglasio za emeritus profesora. Boras je u rukama imao izjavu drugog učenika kojeg je taj profesor seksualno uznemiravao, ali profesor nije sankcionisan.

Boras je u nedavnoj izjavi rekao da je to bio "mega skandal otpuštenog dekana i opsesivnog novinara".

Bonus video:

(Espreso.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.