HRVATI MENJAJU PLOČU! Sad su im DOBRE kineske i ruske vakcine, jedva čekaju PREGOVORE
Vlatko Cvrtila, Foto: Printscreen/youtube/24sata

pažnja

HRVATI MENJAJU PLOČU! Sad su im DOBRE kineske i ruske vakcine, jedva čekaju PREGOVORE

Na pitanje je li borba za vakcinu bila očekivana, Vlatko Cvrtila bio je jasan.

Objavljeno:

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno raspravljalo se o raspodeli vakcina, a raspravu je započeo Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ostali učesnici su bili Zlatko Trobonjača, imunolog, Vlatko Cvrtila (Univerzitet VERN), Biljana Borzan (zastupnica u Europskom parlamentu SDP-a) i Sunčana Glavak (zastupnica u Europskom parlamentu HDZ-a).

- Postoji više razloga što nemamo nove mere - u okruženju smo zemalja gde se zemlje postrožuju, posle Estonije smo najliberalnija zemlja po merama, a i imamo situaciju u kojoj nam preti dolazak novih sojeva, te imamo situaciju gde moramo imati zastoj u vakcinaciji. Nažalost nije onako kako smo planirali, kazao je Capak. Zasad govori kako do detektovanja novog britnaskog soja nije došlo, ali se na severu Hrvatske pojavio škotski soj, zbog čega se epidemija tamo rasplamsala.

A da su mere puno blaže u Hrvatskoj, potvrdila je Sunčana Glavak, govoreći kako kafići u Francuskoj zatvoreni od 29. septembra, a u Holandiji je na snazi policijski čas.

Na pitanje je li borba za vakcinu bila očekivana, Vlatko Cvrtila bio je jasan.

- Države u međunarodnom prostoru nisu prijatelji nego suparnici, pa u pitanju je opstanak. Vakcina je rešenje i bilo je jasno da će velike sile njega upotrebiti za generisanje količine geopolitičke moći. SAD, Izrael i Kina su vakcinu razvile, a EU je normativna sila i u nepovoljnijoj je situaciji u odnosu na samostalne države koje su kroz manju proceduru progurale nešto što i nije potpuno provereno, govori. - Ne želim da EU sve određuje, ali nema logike da imamo takvu rascepkanost. Dogovor o zajedničkoj nabavci vakcina je pao, a sada imamo to što imamo. Dolazi do toga da će se vakcina malo kasnije isporučiti, ali uprkos svim tim problemima moram reći da je bolja vakcinacija od EU samo u nekoliko drugih država, nadovezala se Biljana Borzan.

Kao i svi, Capak se složio da smo očekivali puno više količina vakcina, ali navode o sigurnosti vakcina firme AstraZenece ne želi da komentariše.

- Ako je to istina, to će nam zakomplikovati stvar. Ipak, ja mislim da se ne radi o tome, govori. - Koliko mi je poznato, Rusi nisu pokazivali interes da se registruju na području EU. Međutim, navodno su pokazali interes i počeli su pregovori, nadovezao se Capak na pitanje registracije ruske vakcine Sputnik V. Imunolog Zlatko Trombonjača govori kako veruje i ruskoj i kineskoj vakcini. - O ruskoj vakcini znamo da ima vrlo visoku učinkovitost, ali sve to moramo staviti pod upitnik jer nemamo rezultate treće faze. Sve su to dobre vakcine, samo EU treba usmeriti. Što se tiče kvaliteta vakcina, ja veerujem da su kvalitetne, navodi.

(Espreso.co.rs/Vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.