Gotovina: Glavni akter zločina zvanog Oluja, danas na slobodi slavi sa ostalima! (VIDEO)
Foto: AP

u njega su kunu

Gotovina: Glavni akter zločina zvanog Oluja, danas na slobodi slavi sa ostalima! (VIDEO)

Sa teritorije RSK, koju je zauzela hrvatska vojska u akciji Oluja, izbeglo je oko 200.000 Srba, a Međunarodni sud pravde je u februaru 2012. odbacio optužbe protiv generala Gotovine koji je rukovodio akcijom
Objavljeno: 14:48h

Italijanski sudija i nekadašnji predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar je u protivnom mišljenju, koje je deo konačne presude, konstatovao:

- Fundamentalno se protivim celoj žalbenoj presudi, koja je protivna bilo kakvom osećaju za pravdu, iznevši pri tome i uverenje da je ova pravosnažna presuda zasnovana na pogrešnoj interpretaciji zaključaka prvostepenog veća i kršenju sudske prakse i standarda u žalbenom postupku.

Hrvatska vlada je nakon oslobađajuće presude generalima poslala avion kako bi ih što pre vratila u zemlju, a doček je tada prenošen uživo na televiziji.

Gotovina se nakon oslobađajuće presude isti dan vratio u Hrvatsku, gdje je taj događaj izazvao sveopće oduševljenje i gdje mu je priređen svečani doček. Iako se odmah nakon nje spekulisalo kako bi svoju popularnost mogao iskoristiti da započne političku karijeru, te se kandidira za predsjednika Republike na izborima 2014. godine, sam Gotovina je najavio kako će se okrenuti privatnom životu.

On je u Hrvatskoj dočekan kao veliki heroj, a te godine je i zvanični politički vrh izjavio da su srećni jer će moći da pristvuje Danu pobedu.

Njegove prve izjave, u kojima poziva hrvatski narod "da se okrene budućnosti", kao i građane srpske nacionalnosti da se vrate svojim ognjištima, su pozitivno odjeknule u javnosti. S druge strane, izjave kojima tvrdi da je predsenika Josipovića i SDP valdu Zaorana Milanovića "izabrao narod" i da su legitimni, što je izazvalo negativne komentare iz krugova radikalne desnice.

Ante Gotovina je danas slobodan čovek, a oženjen je pukovnicom Dunjom Zloić, nekadašnjom šeficom kabineta bivšeg ministra odbrane Gojka Šuška, a iz vanbračne veze sa novinarkom HTV-a Vesnom Karuza ima kćerku Anu. Iz prethodne veze sa izvesnom kolumbijskom novinarkom ima kćerku Himenu.

(MF)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.