Gotovina: Glavni akter zločina zvanog Oluja, danas na slobodi slavi sa ostalima! (VIDEO)
Foto: AP

u njega su kunu

Gotovina: Glavni akter zločina zvanog Oluja, danas na slobodi slavi sa ostalima! (VIDEO)

Sa teritorije RSK, koju je zauzela hrvatska vojska u akciji Oluja, izbeglo je oko 200.000 Srba, a Međunarodni sud pravde je u februaru 2012. odbacio optužbe protiv generala Gotovine koji je rukovodio akcijom
Objavljeno: 14:48h

Haški tribunal je u maju 2001. podigao, a mesec dana kasnije otpečatio optužnicu protiv Gotovine i on je od tada u bekstvu. Hrvatski pravosudni organi su za njim raspisali poternicu, a na zahtev suda u Hagu 24. avgusta 2001. poternicu je raspisao i Interpol. Hrvatska vlast je sredinom marta 2005. blokirala svu njegovu imovinu, a uhapšen je na Kanarskim ostrvima 7. decembra 2005. godine.

Haška optužnica tereti Gotovinu za zločine tokom operacije Oluja, od avgusta do novembra 1995. U optužnici se navodi da je kao glavnokomandujući operacije u Krajini ali i zbog individualnog angažmana odgovoran za deportacije, progon, ubistva, pljačku i uništavanje imovina Srba u opštinama Šibenik, Zadar, Knin, Benkovac, Obrovac, Sinj, Gračac, Korenica, Gospić, Donji Lapac i Drniš.

Posle više godina suđenja završeno je iznošenje završne reči tužilaca i odbrane na suđenju generalu hrvatske vojske, Anti Gotovini zbog zločina nad Srbima tokom i posle Operacije Oluja avgusta 1995. godine.

Proglašen je krivim 15.4. 2011. i osuđen na 24 godine zatvora, ali će ta odluka biti poništena drugostepenom presudom koja ga proglašava nevinim. Apelaciono veće je 16.11.2012. većinom glasova (3:2) oslobodilo Gotovinu i Mladena Markača.

Gotovina i Markač su tako oslobođeni krivice po skoro svim tačkama optužnice, odnosno za progone, deportacije, ubistva, zločine protiv čovečnosti, pljačku imovine, kršenje zakona i običaja ratovanja.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.