Gotovina: Glavni akter zločina zvanog Oluja, danas na slobodi slavi sa ostalima! (VIDEO)
Foto: AP

u njega su kunu

Gotovina: Glavni akter zločina zvanog Oluja, danas na slobodi slavi sa ostalima! (VIDEO)

Sa teritorije RSK, koju je zauzela hrvatska vojska u akciji Oluja, izbeglo je oko 200.000 Srba, a Međunarodni sud pravde je u februaru 2012. odbacio optužbe protiv generala Gotovine koji je rukovodio akcijom
Objavljeno: 14:48h

Dok se Srbija sa tugom seća progona ljudi iz Krajine, Hrvatska u Kninu svečano obeležava Dan pobede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 21. godišnjica vojne operacije Oluja; akcije kojom je oslobođen najveći deo hrvatskog državnog prostora od, kako oni kažu, "srpske okupacije".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Operacija Oluja je bila vojna akcija Republike Hrvatske koja se dogodila u avgustu 1995. godine, a kasnije su generalima Ante Gotovini i Mladenu Markaču sudilo u Hagu za zločine koje su počinili.

(UŽIVO) 100.000 Hrvata u Kninu slavi proterivanje 200.000 Srba! Kolinda: Hrvatsku nije stvorila UDBA! (FOTO) (VIDEO)

Sa teritorije RSK koju je zauzela hrvatska vojska izbeglo je oko 200.000 Srba. Međunarodni sud pravde je u februaru 2015. godine odbacio međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid, utvrdivši da su se tokom i nakon operacije "Oluja" dogodili zločini koji bi mogli biti elementi genocida, ali da nije dokazana specifična genocidna namera.

Glavni akter akcije "Oluja" bio je Ante Gotovina. Rođen u Zadru 1955. godine, bio je pripadnik Legije stranaca, a po raspadu Jugoslavije on se vraća u Hrvatsku i napreduje do čina generala.

UČim se vratio u domovinu imenovan je za zapovednika I Gardijske brigade, a početkom 1993, u činu pukovnika, postavljen je za zapovednika Zbornog područja Split i na tom mestu ostao do 1996.

Njegova jedinica se pominje u vezi sa akcijama kod Maslenice, oko Dinare, na Livanjskom polju i blizu Glamoča, u Bosanskom Grahovu, Strmici, Kninu, Drvaru i Mrkonjić Gradu.

Jedinici kojom je on komandovao srpska strana pripisuje masakr zarobljenih vojnika Republike Srpske u Mrkonjić Gradu, gde je po srpskim podacima ubijeno 150 ljudi.

Posle hrvatske vojne ofanzive Oluja, koja je počela 4. avgusta 1995. i zauzimanja Knina, Gotovina je u tom gradu uspostavio svoj štab. Tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman je imenovao Gotovinu za glavnog inspektora Inspektorata HV, a 2000. godine je otpušten iz oružanih snaga odlikom predsednika Stjepana Mesića, a u oktobru iste godine je penzionisan.

Odmah nakon vojne akcije "Oluja" Haški tribunal je započeo istragu o zločinima napravljenim za vreme i nakon ratnih operacija. Tužilaštvo se, između ostalog, zainteresovalo i za Antu Gotovinu od kojeg je 1998. godine zatražilo da se službeno izjasni. Međutim, iako je Gotovina bio spreman na razgovor, hrvatski politički vrh mu to tada nije dopustio.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.