HRVATI OČAJNI ZBOG MILOVOG PORAZA: Za to krive HRVATE u Crnoj Gori, kažu da su oni bili KLJUČ POBEDE OPOZICIJE!
Davor Gjanero o mogućnosti Hrvata da spreče rušenje Đukanovića, Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

REAKCIJA

HRVATI OČAJNI ZBOG MILOVOG PORAZA: Za to krive HRVATE u Crnoj Gori, kažu da su oni bili KLJUČ POBEDE OPOZICIJE!

Što se tiče odnosa crnogorskih vlasti prema Hrvatima, ali i ostalim manjinama, neće se promeniti

Objavljeno:

Hrvatski portal 24 sata objavio je priču u kojoj se kritikuju hrvatski političari jer su "dozvolili" da na izborima u Crnoj Gori bude pobeđen Milo Đukanović. Prenosimo je:

"Nakon pobede opozicije na izborima njihovi pristaše u nedelju naveče slavili su na ulicama Podgorice. Iz automobila su se vijorile srpske zastave, a ljudi su uzvikivali: “Milo, lopove!”

Opozicone stranke u krhkom savezu tesno su pobedile Đukanovićevu Demokratsku partiju socijalista u Crnoj Gori. Imaju tačno jedan mandat više, ukupno 41 od 81 mesta u parlamentu, pa se tu još može svašta događati.

- Još nije izvesno hoće li tri do sada opozicijske liste uspeti formirati parlamentarnu većinu - kaže za 24sata politolog Davor Gjenero pa objašnjava:

- Radi se o bloku koji je vrlo heterogen. Predvodi ga opcija koja je do sada nastupala kao velikosrpska, a za ove je izbore promenila paradigmu i preuzela je klero-nacionalističku retoriku, zasnovanu na ideologiji ‘svetosavlja’ - kaže Gjenero. Dodaje da ključnu ulogu igra radikalni episkop Amfilohije.

Hrvatska vanjska politika moraće analizirati kako je u Crnoj Gori došlo do ovakvog prevrata, koji su uz malo više truda i pažnje mogli sprečiti.

Za gubitak konstitucionalističke većine Gjenero ključnim smatra proces koji se odvijao u hrvatskom političkom telu.

- Akter vrlo čudnog backgrounda, još donedavno pripadnik opozicijske Pozitivne Crne Gore, koji se pre nekoliko godina priključio Hrvatskoj građanskoj inicijativi (iako nije bokeljski Hrvat nego umirovljeni major JNA poreklom iz Vojvodine) letos je formirao novu političku opciju, Hrvatsku reformsku stranku. Budući da su Hrvati na izbore izašli u ‘dve kolone’, niti jedna od političkih opcija nije prešla izborni prag od 0,3% i prvi put od obnove državnosti Crne Gore Hrvati neće učestvovati u parlamentu niti u izvršnoj vlast - kaže Gjenero.

Upitno je koliko će se smer Crne Gore menjati.

- Ne mislim da će se puno toga promeniti u vanjskoj politici Crne Gore - rekao nam je iskusni diplomat dr. Ivica Maštruko.

- Iako je opozicija bliska Beogradu, smatram da će imati problema u preuzimanju vlasti. Imajmo na umu da stranke opozicije nisu suglasne i ujedinjene o važnim pitanjima.

Na kraju krajeva, Đukanović je relativni pobednik ovih izbora, ali je uspio ujediniti opoziciju i naterao mnoge birače da glasuju protiv njega, a ne za stranke - rekao nam je Maštruko, stručnjak za vanjsku politiku, i naglasio da se odnos prema Hrvatskoj neće promeniti.

- Što se tiče odnosa crnogorskih vlasti prema Hrvatima, ali i ostalim manjinama, neće se promeniti. Doduše, biće i saradnje jer je to svima u interesu, pogotovo vlastodršcima, da imaju mir i sigurnost u zemlji - naglasio je Maštruko.

Tri činjenice o Milu Đukanoviću

  • Sa samo 17 godina ušao je u Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije, 1979. godine, a s 29 godina (1991.) postao je najmlađi premijer u Europi.
  • Početkom 1991. podupire i zagovara napade na Dubrovnik. Zbog toga se posle izvinio.
  • Izveo je Crnu Goru iz Jugoslavije i uveo u NATO. Protiv njega su proruske snage pokušale državni udar, koji nije uspeo."

Bonus video:

(Espreso.co.rs / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.