LJILJANA I NJENA SESTRA SU U KUĆI DRŽALE ROBINJU 4 GODINE: Zbog jednog detalja žena je jedva izbegla jezivu sudbinu
Foto: Shutterstock/Ilustracija

JEZIVA PRIČA

LJILJANA I NJENA SESTRA SU U KUĆI DRŽALE ROBINJU 4 GODINE: Zbog jednog detalja žena je jedva izbegla jezivu sudbinu

Morala je i u njihovoj kući obavljati kućevne poslove, u radne dane, vikendima i pranicima od jutra do kasno uveče, bez godišnjih odmora i slobodnih dana.

Objavljeno:

U naselju u okolini Zaprešića u kojem sestre Ljiljana Z. (57) i Jasenka Z. (54) imaju firmu za proizvodnju betonske galanterije, vest da su bile uhvaćene, jer su navodno, ženu (45) držale kao roba glavna je tema. O sestrama meštani ne znaju mnogo. Kažu da su preuzele kompaniju od oca, te da u blizini ima još jedna koja se bavi proizvodnjom betonske galanterije, a koja je u vlasništvu njihovih rođaka. - Znale su da se hvale rodbini da im posao dobro ide, da dobro zarađuju, da imaju kuvaricu, koja im kuva kod kuće u Zagrebu i u firmi. Čak su pričale da za njihovog oca posebno priprema hranu. Tvrdile su da je za njega morala kuva sve lagano jer je bolestan i mora da pazi. Svi smo se čudili kako imaju za sve to, ali sad je jasno kako - kažu sagovornici, od kojih niko ne poznaje nesrećnicu koja je za sestre radila non-stop praktično bez plate. Pričaju i da Ljiljana Z. ne vozi sama nego ima “vozača”, odnosno, kažu, uvek je neki muškarac vozi okolo. Čuli su i za priče da je na sinu radnika s kojim je bila u vezi navodno gasila opuške. - Sećam se da je pre 15-ak godina bila velika afera jer je na dečaku jednog svog radnika s kojim je bila u vezi gasila pikavce. Zlostavljala je to dete, ali izvukla se na psihu - rekao je jedan meštanin za Jutarnji. Kako se saznaje od meštana, navodno su povrede na dečaku primetili u školi koju je pohađao. Potom su to i prijavili nadležnim službama. Ne znamo šta je dalje bilo, pričaju meštani. Pitanje je da li je prijave bilo i šta se s njom dogodilo jer, nezvanično se saznaje, nijedna od sestra nema ništa u kaznenoj evidenciji, odnosno dosad nisu osuđivane. Sestre, kažu, ne žive u mestu u kojem imaju prijavljenu firmu nego u Zagrebu.

foto: Profimedia

PREDAVALA IM PLATU Podsetimo, osumnjičene sestre su ženu zaposlile u svom trgovačkom društvu, koje se bavi proizvodnjom betonske galanterije. Kad bi dobila platu, morala je odlaziti s njima u banke na području Zagreba i Zaprešića i da im preda veći deo. Jasenka Z. ostavljala joj je tek minimalan iznos, koji nije bio dovoljan za osnovne životne potrebe. Morala je i u njihovoj kući obavljati kućevne poslove, u radne dane, vikendima i pranicima od jutra do kasno uveče, bez godišnjih odmora i slobodnih dana. Ljiljana Z. prisiljavala ju je, sumnja se, da na poslu ostaje i do 23 sata, a nekad i duže, uz minimalne količine hrane. Oduzele su joj telefon i zabranila kontakte s porodicom. Uza sve to blokirale su, a da žrtva to nije znala, mogućnost uspostavljanja poziva s članovima porodice, dok se nezvanično saznaje kako žrtva ima dve kćeri. MORALA DA RADI I POVREĐENA Tokom adaptacije žrtvine poodične kuće, koja je počela bez njene suglasnosti, Ljiljana Z. iznela je žrtvinu lekarsku dokumentaciju. Tokom jula 2019, navela je zagrebačka policija, 45-godišnjakinja se na poslu povredila, te joj je Ljiljana Z. zabranila da u bolnici kaže da se nesreća dogodila na njenom radnom mestu. Nakon izlaska iz bolnice, suprotno preporuci lekara da strogo miruje, već nakon tri dana radila je te obavljala sve potrebne poslove. Četvorogodišnji pakao završio se u četvrtak. Nakon što ju je Ljiljana Z. izvređala i fizički napala, oštećena je odlučila da zatraži pomoć policije. Ona je sprovela kriminalno istraživanje i zaustavila višegodišnje iskorišćavanje žrtve. Sestre osumnjičene da su od avgusta 2015. pa do decembra 2019. obmanom i zloupotrebom položaja ženu zaposlile s ciljem da je finansijski iskoriste i izrabe kao radnu snage - na slobodi su. Ne smeju se približavati oštećenoj i kontaktirati s njom niti odlaziti u mesto u kojem se nalazi nekretnina oštećene. Osim toga moraju se javljati policiji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.