OCA MONSTRUMA ČEKA NAJVEĆA KAZNA IZREČENA U HRVATSKOJ: Počinje SUĐENJE krvniku sa PAGA!
Kakvu će kaznu na kraju da dobije, zavisi od odluke suda, Foto: Facebook printscreen

proces decenije

OCA MONSTRUMA ČEKA NAJVEĆA KAZNA IZREČENA U HRVATSKOJ: Počinje SUĐENJE krvniku sa PAGA!

Otac monstrum, koji se nalazi u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, trebalo bi da sedne na optuženičku klupu pred sudiju Ivana Markovića

Objavljeno:

Krvični postupak za nezapamćen slučaj nasilja oca Josipa Rođaka nad svoje četvoro maloletne dece, koju je 28. februara bacio s prvog sprata kuće u Pagu, zakazan je na Županijskom sudu u Zadru za četvrtak 26. septembra, javlja Slobodna Dalmacija.

Otac monstrum, koji se nalazi u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, trebalo bi da sedne na optuženičku klupu pred sudiju Ivana Markovića. Zbog maloletne dece i zaštite njihovog života očekuje se da će suđenje tokom celog postupka biti zatvoreno za javnost, ali o tome će odlučiti raspravno veće.

Otac (54) s Paga optužen je za krivično delo četverostrukog pokušaja ubistva, u kvalifikovanom obliku jer je reč o deci, te ga, kako se radi o sticaju više dela, očekuje možda 50 godina zatvora, dosad najveća kazna izrečena u Hrvatskoj.

Kakvu će kaznu na kraju da dobije, zavisi od odluke suda, ali sigurno je da će ulogu pri njenom odmeravanju imati i činjenica da je prilikom činjenja krivičnog dela bio smanjeno uračunljiv jer duže vreme ima psihičkih poteškoća. Rezultati toksikološke analize pokazali su da je u trenutku činjenja zločina bio pod uticajem lekova za smirenje, a u krvi nije imao alkohola.

foto: Facebook

Oca, koji se dosad branio ćutanjem, u postupku zastupa advokat Branimir Zorica. Maloletnoj deci dodeljen je advokat Boris Grbić kao punomoćnik koji će braniti njihove interese. Majka dece, kao oštećena u postupku, angažovala je advokata Ivana Rudića.

Dok boravi u pritvoru, otac je preko svog advokata tražio da ga se pusti na slobodu uz mere opreza, međutim, Vrhovni sud mu je to odbio navodeći kako je krvična dela počinio kao otac žrtava, dece u dobi od tri, pet, sedam i osam godina, koje je sa spavanja uzeo te ih s visine od pet metara bacao s balkona kuće u kojoj su živeli, s očitom namerom da ih usmrti, ali uprkos tome deca su preživela.

Krivična dela je počinio u odnosu na svoju decu, koja se ni po čemu nisu mogla nadati ovakvom zlu od svoga oca, što sve govori o posebno teškim okolnostima izvršenja krvičnih dela – navodi se u rešenju Veća za mladež Vrhovnog suda RH, prenosi "Slobodna Dalmacija".

Utvrđeno je kako postoji opasnost da će boravkom na slobodi ponoviti krivična dela ili dovršiti pokušana krivična dela. Sprovedenim psihijatrijsko-psihologijskim vještačenjem utvrđena su mu, naime, trajna oštećenja psihičkih funkcija, pa zbog mogućnosti dalje progresije tih oštećenja postoji rizik od činjenja novih krivičnih dela.

Za završetak istrage ključno je bilo veštačenje koje je pokazalo da 54-godišnjak nije bio neuračunljiv, pa se optužnica ne poziva na Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, što znači da će mu se suditi u tzv. redovnom krivičnom postupku.

BONUS VIDEO:

SVI VOLIMO BUREK! A evo snimka koji nam otkriva kako zaista pekari u Srbiji ručno razvijaju kore! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.