UBILA GA ZLOČINAČKA RUKA: Pre tačno godinu dana Slobodan Praljak je popio otrov! (VIDEO)
Trenutak kada je Praljak popio otrov, Foto: Printscreen

samoubistvo u hagu

UBILA GA ZLOČINAČKA RUKA: Pre tačno godinu dana Slobodan Praljak je popio otrov! (VIDEO)

Praljak, koji je sebe video kao velikog heroja za hrvatsku stvar, nije mogao da podnese da bude osuđen za ratne zločine koji su se počinili pod njegovom komandom HVO-a koje i nije negirao

Objavljeno:

Slobodan Praljak je pre tačno godinu dana, 29. novembra 2017. godine, u haškoj sudnici počinio samoubojstvo ispijanjem otrova u televizijskom prenosu uživo jer je i drugostepeno potvrđena presuda po kojoj je on ratni zločinac.

Praljak je bio jedan od osuđenika u procesu tzv. hercegovačkoj šestorci, važnim civilnim i vojnim funkcionerima tzv. Herceg-Bosne koja je u tom procesu de facto proglašena za udruženi zločinački pothvat sproveden u saradnji s prvim hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom.

Praljak, koji je sebe video kao velikog heroja za hrvatsku stvar, nije mogao da podnese da bude osuđen za ratne zločine koji su se počinili pod njegovom komandom HVO-a koje i nije negirao, pa je usred sudnice strusio otrov u usta uz povik “Slobodan Praljak nije ratni zločinac!”.

Bio je to izuzetno šokantan i neverovatan trenutak, još više traumatičniji jer se dogodio u televizijskom prijenosu koje su hiljade ljudi pratile uživo.

Diplomirani režiser Praljak koji nije baš imao neku zapaženu režisersku karijeru na filmu i u pozorištu, iako je kao sin udbaša za to barem imao političke reference u socijalističkoj Jugoslaviji, uspeo je maestralno da režira svoje poslednje trenutke na ovom svetu i tako izazove željeni efekat kod onih koje je smatrao vernom publikom, piše "Index".

I zaista, hrvatski nacionalisti iz Hrvatske i BiH Praljka su odmah proglasili herojem i veličinom, ljudinom i uzorom, iako baš niko od njih nije odlučio da krene njegovim stopama i uprkos tome što se u BiH pokazao kao sasvim nekompetentan vojni lidero kojeu je kriminalac Mladen Naletilić Tuta gurnuo cev pištolja u usta i ponizio ga pred svima, dok se Praljak prethodno danima šepurio kao načelnik glavnog stožera HVO-a.

"Index" ističe da je u periodu nakon Praljkovog samoubistva u medijima stvorena hajka na sve one koji nisu podržavali krilaticu "svi Hrvati su Praljak", i da je njihova redakcija tada dobila gomilu pretnji.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.