GOTOVA ISTRAGA O SAMOUBISTVU PRALJKA: Otkriveno je nešto zaista ŠOKANTNO! (VIDEO)
Praljak je počinio samoubistvo ispijanjem cijanida u haškoj sudnici, Foto: AP

razrešena misterija

GOTOVA ISTRAGA O SAMOUBISTVU PRALJKA: Otkriveno je nešto zaista ŠOKANTNO! (VIDEO)

Praljak je počinio samoubistvo ispijanjem cijanida u haškoj sudnici

Objavljeno:

Holandsko tužilaštvo završilo je istragu o samoubistvu osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka.

Podsetimo, Praljak je počinio samoubistvo ispijanjem cijanida u haškoj sudnici nekoliko sekundi nakon što mu je pravosudno potvrđena presuda za ratne zločine počinjenje devedesetih godina u BiH. Nakon nezapamćenog incidenta u sudnici Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, sud je istragu o Praljkovom samoubistvu prepustio holandskom tužilaštvu.

Istraga koju je sprovodilo holandsko tužilaštvo je završena, ali nije pokazala kako i kada je Praljak dobio cijanid koji je popio nakon izricanja presude.

Nakon Praljkovog samoubistva nastala je sumnja da su izvršena dva kaznena dela.

Prvo se odnosi na činjenicu da je cijanid, kojim se Praljak ubio, prema tamošnjem Zakonu o lekovima zabranjena supstanca. Istraga je, javlja N1, pokazala da je Praljak popio smrtonosnu dozu kalij-cijanida rastvorenog u vodi. Ta supstanca se, doduše, ne može nabaviti tek tako, no prema Zakonu o lekovima posedovanje kalij-cijanida nije kazneno delo.

Ko je pomogao Praljku u pripremi samoubistva?

- Druga sumnja se odnosila na to da je Praljak dobio pomoć od drugih prilikom pripreme samoubistva. Da bi se to istražilo pokušano je da se sazna kako je ta bočica s otrovom dospela u sudnicu. Kako bi se to utvrdilo između ostalog su pregledani snimci napravljeni nadzornom kamerom, saslušani su razni svedoci i pregledane su prostorije u kojima je Praljak boravio, kao i dokumenti i nosači podataka. Međutim nisu pronađeni pokazatelji koji bi pojasnili na koji način i gde je Praljak došao do otrova.

Na snimcima nadzorne kamere kako iz zatvora, tako i iz ICTY-a, nije primećeno ništa. Na tim snimcima se nigde ne vidi da on u bilo kojem trenutku ima kod sebe neku bočicu ili neki tome sličan predmet, ili da mu je neko uručuje. Također tokom raznih pretresa koji su izvršeni toga dana nije primećeno ništa posebno. Na snimcima iz sudnice ne može da se vidi odakle je on izvadio tu bočicu.

"Praljak je duže vreme razmišljao o samoubistvu"

Praljak je pre suđenja proveo kratko vreme u dve prostorije bez videonadzora: u toaletu i u prostoriji za zadržavanje, jednoj vrsti čekaonice. U toku naknadnog pretresa navedenih prostorija nije pronađeno ništa značajno.

Gledajući unazad, na temelju izjava svedoka može da se zaključi da je Praljak već duže vreme razmišljao o samoubistvu. Tako je Praljak na primer dao da se njegove lične stvari upakuju kako bi se otpremile u Hrvatsku i u raznim se prilikama opraštao od određenih osoba. Svedoci su to objašnjavali time što se kazneni predmet u višem stepenu protiv Praljka bližio kraju. Nakon njegove smrti pronađeno je oproštajno pismo u kome je Praljak napisao svojoj porodici da je još davno donio odluku da okonča svoj život, u slučaju da bude proglašen krivim.

Ne može se isključiti da je Praljak već (prilično) dugo vremena posedovao taj otrov. Kalij-cijanid se može čuvati u suhom obliku i već je neznatna količina tog otrova smrtonosna. Kada se gleda s te strane nije ni čudno da su unos i čuvanje te tvari ostali neprimećeni - navodi tužilaštvo.

Bonus video:

Espreso intervju - Vuk Jeremić

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.